Австрийският канцлер Себастиан Курц е на посещение в София днес.

...
Австрийският канцлер Себастиан Курц е на посещение в София днес.
Коментари Харесай

Бойко Борисов се среща с австрийския канцлер днес в София

Австрийският канцлер Себастиан Курц е на посещаване в София през днешния ден. В рамките на визитата той ще се срещне с премиера Бойко Борисов. Курц трябваше да посети България в края на февруари незабавно след унгарския министър председател Виктор Орбан, само че визитата му бе анулирана по здравословни аргументи.

Курц и Борисов ще обсъдят задълбочаването на двустранните връзки, както и съдействието в границите на Европейски Съюз с фокус върху приемствеността в тематиките на българското и австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Австрия ще поеме европредседателството от България през юли. Естония, България и Австрия оформят така наречен председателско трио, чиято цел е да има повече последователност в работата на съвета.

Бежанците

В началото на март Курц разгласи, че страната му възнамерява да употребява европредседателството си по-късно тази година, с цел да измести фокуса на блока от разселването на бежанците в Европейски Съюз към предотвратяването на нови талази от идващи, написа " Ройтерс ".

Курц ръководи в коалиция дружно с антиимигрантската Австрийска партия на свободата, което прави Австрия единствената западноевропейска страна с крайнодясна партия в държавното управление.

Европейски Съюз продължава да е надълбоко разграничен за имиграцията. Източните страни членки като Полша и Унгария отхвърлят да одобряват своя дял от бежанците съгласно системата за разселване. Курц дава обещание да употребява положителните си връзки изключително с Унгария, с цел да сближи двата лагера.

По думите му в Европа не би трябвало да има спор само за преразпределянето на бежанците, а минимум и изместването на фокуса към отбраната на външните граници. Според него няма смисъл да се спори за сегашната система за квоти, тъй като някои страни отхвърлят да ги одобряват. Той пази система, съгласно която мигрантите, избавени в Средиземно море, биват връщани в Африка, и дава обещание да спре незаконната имиграция.

През февруари по време на визитата си в София Орбан разгласи, че Унгария ще създаде лично предложение за миграцията, съгласно което Европейски Съюз " би трябвало да слага в центъра на мисленето си защитата на границите ". Той съобщи на премиера Бойко Борисов " досие с всички оферти ", които съдържа пакетът с мечтани от Унгария ограничения за справяне с мигрантската рецесия.

Евробюджетът

В началото на февруари Курц се разгласи срещу увеличение на вноските на страните членки в бюджета на Европейски Съюз след излизането на Англия от общността. Той настоя за орязване на някои стратегии, най-много заплащания за страни от Източна Европа.

През май Европейската комисия ще показа предлагането си за многогодишната финансова рамка след 2020 година Междувременно в Европейски Съюз към този момент стартират да се оформят два лагера по въпроса за нарастването на вноските, което е належащо, с цел да се запълни дупката, основана след излизането на Англия от Европейски Съюз.

Миналата седмица министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че България е подготвена да поддържа тази политика, а в края на февруари министър председателят Бойко Борисов сподели, че е по-изгодното за страната е да се усили вноската в бюджета.

Холандският министър председател Марк Рюте се разгласи срещу нарастване във вноските, само че за по-добри резултати с по-малък бюджет. Лидерите на балтийските страни пък поддържаха концепцията да заплащат повече за бюджета на блока след 2020 година, с цел да запълнят дупката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР