Австрийският канцлер Карл Нехамер ще бъде на работно посещение у

...
Австрийският канцлер Карл Нехамер ще бъде на работно посещение у
Коментари Харесай

Австрийският канцлер Нехамер пристига на работно посещение у нас

Австрийският канцлер Карл Нехамер ще бъде на работно посещаване у нас по покана на президента Румен Радев.

Във фокуса на визитата са ограниченията за защитата на границата ни с Турция и битката с незаконната миграция.

През декември Австрия гласоподава срещу присъединението на България и Румъния към Шенген с претекста, че премахването на граничния надзор с двете страни ще усили мигрантския напън. Позиция, която София и Букурещ не споделят.

Двете страни са изпълнили всички механически критерии за участие в Шенгенското пространство, а през последните месеци няколко европейски инспекции у нас потвърдиха, че страната ни надеждно охранява границите, акцентира нееднократно президентът Румен Радев:

" Това не е плесница против България и Румъния. Това беше плесница против ясно избраните европейски правила, правила и критерии за приемане в Шенгенското пространство “.

Охраната на външните граници на Европейския съюз е общ ангажимент на всички страни членки и е от основно значение за справяне с незаконната миграция - тази позиция споделиха Радев и Нехамер на среща във Виена на първи януари. На нея президентът подсети, че България е вложила в подобряването на защитата на границите си, а австрийският канцлер регистрира, че страната ни следва да получи по-голяма финансова поддръжка от Европейски Съюз за граничната ограда, както и за увеличение на наличието по линия на Фронтекс.

Как България охранява външните граници на Европейския съюз Нехамер ще се убеди персонално през днешния ден. Той идва у нас дружно с австрийския вътрешен министър Герхард Карнер. На летище " Пловдив " ще ги посрещне президентът Румен Радев, в чиято делегация са вицепремиерът Иван Демерджиев, министърът на защитата Димитър Стоянов и началникът на защитата адмирал Емил Евтимов.

" Заедно ще отидем на границата с огромен брой австрийски медии, с цел да се види, че в България е основана нужната организация. От нашия бюджет ние сме построили и ограда, стараем се да я поддържаме, да я насищаме с механически системи, да има хора, да има организация, да има ясни процедури ", уточни държавният ни глава.

Румен Радев и Карл Нехамер ще посетят дирекцията на “Гранична полиция ” в Елхово, където е ситуиран Регионалният координационен център, част от интегрираната система за наблюдаване на българо-турската граница. Българският президент и австрийският канцлер ще имат работна среща, на която ще обсъдят ограниченията за битка с незаконната миграция и използването на европейското право във връзка с Шенген.

По-късно Карл Нехамер ще беседва в София с премиера Гълъб Донев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР