Австрийският канцлер и лидер на Австрийската народна партия Себастиан Курц

...
Австрийският канцлер и лидер на Австрийската народна партия Себастиан Курц
Коментари Харесай

Развенчаването на Курц: В какво обвиняват австрийския канцлер?

Австрийският канцлер и водач на Австрийската национална партия Себастиан Курц се отдръпна от канцлерския пост след обвинявания от прокуратурата в злоупотреби, корупция и предоставяне на подкупи.

Министърът на външните работи и съпартиец на Курц Александер Шаленберг пое неговите функционалности. Курц се отдръпна в неделя, откакто съдружният сътрудник в държавното управление - партията на Зелените желаеха това от него.

В ИМЕТО НА КАНЦЛЕРА

Миналата седмица прокуратурата стартира следствие против Курц и девет негови сътрудници.
Какви тъкмо са обвиняванията против тях?

Курц и сътрудниците му са обвинени, че в интервала сред 2016 година до 2018 година със средства от Министерство на финансите са финансирали изследвания на публичното мнение, които са били манипулирани и са обслужвали политически и партийни ползи. Според прокуратурата държавното управление е купувало реклама в австрийски таблоид в подмяна на публикуването на материали в полза на партията на Курц. Според австрийската преса става дума за таблоида " Остерайх ".

Прокуратурата извърши и претърсвания в централата на Австрийската национална партия и във финансовото министерство. В заповедта за претършуване, дълга над 100 страници, се споделя, че Курц е " централната фигура " по обвиняванията в злоупотреби, корупция и предоставяне на подкупи и всички действия са " осъществени главно в името на неговия персонален интерес ".



ВЪЗХОДЪТ НА ДЕТОТО-ЧУДО

Самият Курц разгласи, че не е отговорен за нищо, той е уверен, че обвиняванията против него ще се окажат погрешни. Според него доказателствата за виновността му, които прокуратурата употребява, са извадени от подтекста. Представители на партията му считат, че следствието против Курц и негови сподвижници е инициирано от " леви сили " в прокуратурата.

Преди време обаче в австрийското обществено пространство изтекоха многочислени известия сред Курц и негови доверени лица, които потвърждават присъединяване му в сходни дейности.

През следствия от прокуратурата интервал детето-чудо на австрийската политика, както назовават Курц, поема лидерския пост в Австрийската национална партия и през 2017г. я довежда на власт в коалиция с крайнодясната Партия на свободата.



Пред 2019 година обаче съдружното държавното управление на Курц падна след избор на съмнение в Народното събрание поради по този начин наречения скандал " Ибиса ". Тогава медии разгласиха видео от среща на остров Ибиса сред тогавашния вицеканцлер на Австрия и водач на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе и мнима племенница на съветски газов олигарх. На срещата Щрахе загатва за опцията съветската компания да получи контракти за строителство в подмяна на огромна вноска за партията си. Със средствата Щрахе желал да купи контролния пакет акции в известния виенски таблоид " Кронен цайтунг ".

През есента на 2019 година партията на Курц още веднъж завоюва изборите в Австрия и той се върна на канцлерския пост, този път в коалиция със Зелена партия, към която принадлежи и президентът Александър Ван дер Белен.

ДУМИТЕ НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ
Ван дер Белен, който през вчерашния ден одобри оставката на Курц, се извини на австрийците от името на всички политици. Той прикани политиците в страната да се опитат да върнат доверието на гласоподаватели. Само думи не са задоволителни, би трябвало сериозна работа, сподели президентът.



Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР