Австрийският канцлер Александер Шаленберг се оттегля от поста, за да

...
Австрийският канцлер Александер Шаленберг се оттегля от поста, за да
Коментари Харесай

Канцлерът на Австрия подаде оставка след като Курц напусна политиката

Австрийският канцлер Александер Шаленберг се отдръпва от поста, с цел да направи път на всеки, който оглави неговата консервативна партия, сподели той в четвъртък, единствено часове откакто мощният водач на Народната партия (OVP) Себастиан Курц разгласи, че изцяло напуща политиката.

Курц смая Австрия и остави вакуум във властта в OVP. Той се отдръпна като канцлер през октомври по гледище на съдружния си сътрудник Зелените, откакто прокурорите започнаха следствие за корупция. Но остана началник на партията и народен представител.

Шаленберг, посланик от кариерата, работи по-малко от два месеца, откогато пое поста от Курц.

Няколко австрийски медии оповестиха, че вътрешният министър Карл Нехамер, налагащ твърдата линия на Курц във връзка с имиграцията, най-вероятно ще стане партиен водач и канцлер, когато управлението на OVP се събере в петък, с цел да избере правоприемник на Курц. " Твърдо имам вяра, че и двете позиции - началник на държавното управление и водач на австрийската партия с най-вече гласове - скоро още веднъж би трябвало да бъдат заемани от еднакъв човек ", сподели Шаленберг в изказване, добавяйки, че не желае да бъде партиен водач. " Затова се отдръпвам от поста си като канцлер, незабавно щом бъдат взети съответните решения в границите на партията.

Шаленберг е възприеман всеобщо в страната като инцидентен канцлер без лична власт и е преследван от изказвания, че е не е доста повече от марионетка на Курц, който да топли мястото, до момента в който политическият му стопанин почисти името си.

35-годишният Курц е един от 10-те души, обвинени в друга степен на корист с доверие, корупция и подкупи в проблем, по който прокурорите настояват, че обществени средства са били употребявани за скрито поръчване на манипулирани допитвания, оповестени за да се помогне на Курц да стане партиен водач и канцлер през 2017 година Курц отхвърля непозволените дейности.

Курц изненада партията си с обявлението, че напуща лидерския ѝ пост и мястото си в Народното събрание.

Той е преобладаващата и най-поляризираща фигура в австрийската политика от 2017 година, когато стана водач на OVP, а по-късно и оглави държавно управление в коалиция с крайнодясната Партия на свободата (FPO). " Аз не съм нито светец, нито нарушител ", сподели Курц в изказване пред медиите.

Той сподели, че възнамерява да прекарва повече време с приятелката си и техния новороден наследник. Курц сподели, че се е почувствал " преследван " поради тежките рецензии до момента в който бе канцлер. Наскоро той беше подложен на рецензия, тъй като не направи повече, с цел да предотврати последната вълна от COVID-19, която провокира настоящето национално блокиране. Той призна, че е позволил неточности.

Курц управлява партията си на два парламентарни избора през 2017 и 2019 година, като и след двата стана канцлер. Но времето му в държавното управление мина и в кавги, в това число следствието за корупция и премахване от Народното събрание през 2019 година на тогавашния водач на FPO, след което обединението се разпадна.

OVP е една от главните обичайни партии в Австрия, само че при Курц значително бе построена към него, като не остави явен избор какъв да е идващият водач. Курц не утвърди никого за наследик.

Повечето изследвания демонстрират, че OVP има преднина от най-малко 10 пункта пред най-близкия си противник, опозиционните социалдемократи. Но е са правени, до момента в който Курц не беше подложен под следствие през октомври., а в този момент анкетите към този момент демонстрират, че двете партии са съвсем изравнени по известност.

Предсрочните избори са малко евентуални, защото последните изследвания демонстрират, че както OVP, по този начин и Зелените евентуално ще изгубят места. Мандатът на този парламент е до есента на 2023 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР