Австрийските компании, работещи в България навлизат в 2024 г. с

...
Австрийските компании, работещи в България навлизат в 2024 г. с
Коментари Харесай

Вторият най-голям чуждестранен инвеститор в България: С планове за увеличение на персонала и оборота си

Австрийските компании, работещи в България навлизат в 2024 година с сдържан оптимизъм. Това сочат резултатите от обичайна годишна анкета, която прави оценка бизнес климата в страната измежду австрийските вложители в България на Австрийското комерсиално посланичество (ADVANTAGE AUSTRIA). Проучването е извършено в края на 2023 година с присъединяване на 96 ръководители на австрийски компании.

При общата оценка на бизнес климата у нас през 2023 година 23% от интервюираните мениджъри (спрямо 19% за 2022 г.) регистрират усъвършенстване, а 46% не виждат смяна. Значително по-нисък % от тях рапортуват утежняване - 31% по отношение на 45% при анкетата за 2022 година

По отношение на упованията за бизнес средата през 2024 година се следи по-изразен оптимизъм, като 19% плануват усъвършенстване (при 12% предходната година), а 37% - утежняване (с 10 процентни пункта по-малко от предходното проучване). В същото време 43% не чакат основни промени през годината.

При оценката на обществено-политическата рамка и институционална среда в България представителите на австрийските компании правят оценка позитивно системата за мита и налози у нас (81%), качеството на локалните снабдители (66%), навременното заплащане (62%) и разноските за труд (58%).
 Бойкот на австрийския бизнес поради
Бойкот на австрийския бизнес поради " Шенген ", има ли смисъл и до какво ще докара

Бизнесът у нас влезе в неприсъствен спор

В същото време значително отрицание събират бюрократичните спънки (80%), битката с корупцията и престъпността (79%), неналичието на работна ръка (73%), политическата неустойчивост (72%) и неналичието на предвидима икономическа политика (71%).

Висок % от мениджърите на австрийски компании (23%) чакат да усилят своя личен състав, 37% чакат растеж на оборотите, а 25% предвиждат нарастване на вложенията. В оценката за развиването на артикули и услуги, основани на изкуствен интелект, доминират упования за повишаването на ролята на тази основна иновация (40%).

С равнище на вложенията от над 4,6 милиарда евро (според Българската национална банка) Австрия е вторият максимален задграничен вложител в България. Сред австрийските компании са A1, ЕVN, OMV, Vienna Insurance Group - Bulstrad, Uniqa, Mondi, Kronospan, Palfinger, Wienerberger, Sportalm, Baumit и други Австрийските компании са освен измежду най-големите, само че и измежду най-стабилните и надеждни работодатели и данъкоплатци в страната. България е в Топ 30 измежду външнотърговските сътрудници на Австрия, а в класацията на България Австрия заема 28-о място при износа и 32-о място при вноса.
 Изкуственият разсъдък, който към този момент оказва помощ и в писането на романи: един образец от Австрия
Изкуственият разсъдък, който към този момент оказва помощ и в писането на романи: един образец от Австрия

Пред Money.bg приказва писателят и учител във Виенския стопански университет - Мартин Гисвайн

" Резултатите от анкетата регистрират по-голям оптимизъм за развиването на бизнес климата в България, като при 12% за предходната година в този момент делът на оптимистите доближава 19%. Австрийските компании в България гледат решително напред и са подготвени за внедряването на изкуствения разсъдък и приемането на еврото в страната. В същото време доста от тях показват опасения от неподходящата геополитическа конюнктура на военни спорове и наказания и виждат в този фактор максимален мотив за паники за своя бизнес ", обобщи Филип Купфер, търговски консултант към Посолството на Австрия и началник на ADVANTAGE AUSTRIA.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР