Австрийски лидери поискаха днес повече правни възможности в борбата с

...
Австрийски лидери поискаха днес повече правни възможности в борбата с
Коментари Харесай

Австрия планира реформи на разузнавателната си агенция след нападението във Виена

Австрийски водачи желаеха през днешния ден повече правни благоприятни условия в битката с екстремизма и цялостна промяна на организацията за вътрешно разузнаване, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Призивите бяха отправени, откакто по-рано тази седмица ислямист извърши кърваво нахлуване в Австрия. Оказа се, че той е бил прочут с радикалните си възгледи и австрийските управляващи са получили предизвестие за него от прилежаща Словакия, че се опитвал да си купи муниции.

Нападателят, 20-годишният Куйтим Файзулаи, преди този момент e бил наказан за опит да се причисли към групировката "Ислямска страна " в Сирия, само че освободен предварително през декември. Той е имал двойно поданство - на Австрия и на Северна Македония. Австрийските управляващи споделиха, че не са имали право да му лишават австрийското поданство, откакто е бил наказан. Файзулаи е бил освободен предварително, откакто видимо потвърдил, че се е трансформирал вследствие на стратегия за дерадикализация.

Австрийският канцлер Себастиан Курц съобщи на особено съвещание на Народното събрание през днешния ден, че страната в този момент не разполага с всички нужни правни благоприятни условия, с цел да следи и санкционира екстремистите. Правителството не може да допусне да се повтори обстановката, довела до атентата в понеделник вечер, при който починаха 4 души и бяха ранени други 20, преди Файзулаи да бъде погубен от полицията, акцентира Курц. Той не навлезе в детайлности по отношение на проектите си за промяна.

Вчера вътрешният министър Карл Нехамер съобщи, че словашкото разузнаване е уведомило през лятото австрийските управляващи, че Файзулаи се опитвал да купи боеприпаси, само че след това явно е имало проблем в връзката за идващите стъпки на деяние против него. Нехамер предложи основаването на самостоятелна комисия, която да изследва по какъв начин се е стигнало до тези пропуски.

Днес Курц съобщи, че вътрешното разузнаване е изгубило доверието в себе си поради атентата във Виена, както и поради други кавги напоследък. Агенцията ще бъде реформирана, даде обещание той.

Вицеканцлерът Вернер Коглер сподели, че е време за ново начало за вътрешното разузнаване, само че предизвести да се заобикалят прибързаните обвинявания, до момента в който специфичната самостоятелна комисия не откри какви неточности са били позволени.

След офанзивата във Виена управляващите задържаха 14 души поради хипотетични контакти с нападателя. Прокуратурата ще реши дали има съображение за по-дълго задържане под стража на всеки един от обвинените. Задържаните са на възраст от 18 до 28 години. Всички те имат имигрантски корени, като някои даже нямат австрийско поданство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР