Австрийската Kronospan работи в Бургас от повече от 20 години,

...
Австрийската Kronospan работи в Бургас от повече от 20 години,
Коментари Харесай

"Кроношпан" получи 100 млн. евро заем за проекта си във Велико Търново

Австрийската Kronospan работи в Бургас от повече от 20 години, а от 2009 година има дружество и във Велико Търново

[ "Кроношпан "] Още по тематиката
Приключва третото уголемение на завода на " Кроношпан "

Предстои инвестиция в основаването на мебелен клъстер, за който дружествотвото към този момент изкупува земя в района
28 юли 2017
Планът на Kronospan: Завод за 300 млн. лева и заводи за мебели

Австрийският вложител ще построи във Велико Търново халета, в които да се настянят производители на подготвени произведения
23 яну 2017
Австрийската Kronospan ще влага 300 млн. лева в нови заводи

До юни 2016 ще построи цех за 75 млн. лева във Велико Търново. До три години ще има и втори, който може и да е в Бургас
2 дек 2015 Производителят на дървесни плоскости " Кроношпан България " е подписал контракт за заем в размер на 100 млн. евро. Кредитът е обезпечен от Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк (България) и австрийската Raiffeisenbank Oberosterreich Aktiengesellschaft и е гарантиран със залог на предприятието. Средствата ще се употребяват за плана във Велико Търново, където с изключение на разширение на производството компанията възнамерява да построи и мебелен клъстер за свои клиенти.

Дружеството стартира и процедура за приемане на сложно позволение за спомагателните индустриални мощности. Очаква се до няколко месеца новите линии да проработят.

Условия

От документите в Търговския указател излиза наяве, че заемът е подписан в средата на март, само че самият контракт не е оповестен. Според решението на кипърското сдружение Konikato Holdings, посредством което австрийската Kronospan има българското дружество, " Кроношпан " е имала право да контракти заем за 100 млн. евро с краен период на погасяване 31 януари 2027 година Изплащането би трябвало да стартира в края на юли 2019 година и да става на шестмесечни вноски при в детайли написани лихвени условия. От обществените документи не се вижда по какъв начин е разпределен заемът сред трите кредитора. Като поръчителство се предлага
залог върху комерсиалното дружество и ипотека върху парцелите във Велико Търново. Справка в Имотния указател демонстрира, че " Кроношпан " към този момент е ипотекирала земята и постройките в града в интерес на трите банки.

Производство и клиенти

Заемът ще бъде употребен за плана на " Кроношпан " във Велико Търново, удостовери изпълнителният шеф на компанията Николай Банков за " Капитал ", само че към този момент отхвърли повече детайлности. Австрийската Kronospan стъпи в България преди повече от 20 години, когато купи някогашния мебелен комбинат в Бургас, а през 2009 година откри втори цех във Велико Търново. Преди няколко години компанията реши да разшири производството си там, а малко по-късно стана ясно, че възнамерява и построяването на клъстер, в който да притегли свои клиенти от мебелната промишленост. Подобен клъстер австрийският притежател има в Полша, където предлага на клиентите си халета чартърен за произвеждане, което им икономисва логистични разноски. Целият план във Велико Търново е на стойност 300 млн. лева, а за част от него предходната година компанията получи капиталов документ.

Нова апаратура

Наскоро " Кроношпан " подаде заявление за издаване на сложно позволение за новата апаратура в града. Тя включва линия за произвеждане на плочи от дървесни частици (ПДЧ) и линия за произвеждане на плочи от дървесни нишки (MDF), която на процедура ще бъде първата в страната. Когато стартира разширението си преди няколко години, компанията към момента не беше взела решение в кой от двата града да построи MDF линията, само че в последна сметка това е станало във Велико Търново. До няколко месеца " Кроношпан " чака да получи сложно позволение и новата апаратура да проработи.

За 2016 година " Кроношпан България " има 173 млн. лева доходи, а заетите са към 400 души.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР