Австрийската Енерджи Дивелъпмънт е новият собственик на най-голямата слънчева електроцентрала

...
Австрийската Енерджи Дивелъпмънт е новият собственик на най-голямата слънчева електроцентрала
Коментари Харесай

Австрийско-саудитска сделка за най-голямата слънчева централа у нас

Австрийската " Енерджи Дивелъпмънт " е новият притежател на най-голямата слънчева електроцентрала в България с мощ над 60.4 MWp – край село Караджалово, оповестиха във вторник от " Ей Си Еф Ринюъбъл Енерджи Лимитед ", която е имала до момента компанията притежател на мощността – саудитската ACWA Power Karad.

Цената договорката не се оповестява. Купувачът е вложител и разработчик на планове в бранша на възобновимите енергийни източници. " Енерджи Дивелъпмънт " също по този начин е придобила сдружението " Номак България ", което също е било владеене на саудитската компанията.

И двете покупко-продажби бяха обект на обвързващо съглашение още през декември 2019 година и съставляват най-голямата договорка за фотоволтаичната промишленост в България досега, показва продавачът.

Електроцентралата в Караджалово, която е най-голямата фотоволтаична централа на една локация в България, е произвела 85.56 гигаватчаса неутрална въглеродна сила през 2019 година

Финансов консултант на продавачите и по двете покупко-продажби е " Райфайзен Банк Интернешънъл АГ ", юридически - " Си Ем Ес София "..

" ACWA Power Karad бе една от първите ни вложения в слънчеви фотоволтаични планове и послужи като първа стъпка към бъдещите ни вложения на пазара на възобновими слънчеви фотоволтаици в Близкия изток, Африка и останалия свят. Спрямо преди десетилетие, през днешния ден с горделивост можем да заявим, че почти 25% от общия портфейл на ACWA Power (въз основа на финансовите разходи), който в това време се е умножил четири пъти, се състои от възобновими енергийни активи ", разяснява в известието Пади Падманатан, президент и основен изпълнителен шеф на ACWA Power, която е саудитски разработчик, вложител и оператор на индустриални уреди за електрическа енергия и обезсолена вода.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР