Австрия постави пет условия на България и Румъния за пълното

...
Австрия постави пет условия на България и Румъния за пълното
Коментари Харесай

Австрия постави пет условия на България и Румъния за сухопътен Шенген

Австрия сложи пет условия на България и Румъния за цялостното им присъединение към Шенгенското пространство. Напредъкът по тях ще е изискване за " следващи диалози " през тази година за унищожаване на инспекциите за български и румънски жители и по сухопътните граници.

Това гласи анекс към решението на Европейския съвет от 29 декември, с който бяха по въздушните и морските граници.

Новината идва, откакто преди година Нидерландия и Австрия в Шенгенското пространство, в което пътуванията стават без паспортен надзор. През декември 2023 година и двете страни отдръпнаха ветото си.

Първото изискване е усилване (поне три пъти) на присъединяване на Европейската организация за гранична и брегова защита Frontex в граничния надзор на България с Турция и Сърбия.

Вече има сделка наличието на Frontex в Румъния и България да бъде увеличено, а двете страни ще получат в допълнение финансиране от Европейския съюз (ЕС).

България и Румъния ще би трябвало да засилят и контрола на сухопътните граници между тях, както и Румъния с Унгария, с цел да се оправят с незаконната миграция.

Следващият ангажимент, който двете страни са приели да съблюдават, е да одобряват бързо търсещите леговище хора, които са влезнали на териториите им.

Австрия предизвестява, че ще прави непредвидени инспекции на летищата си за пътуващи от България и Румъния. Освен това Виена упорства София и Букурещ да се ангажират с разискване на действието на Шенген през 2024 година " Според нея шенгенското пространство не действа все още и би трябвало да бъде реформирано.

Австрия блокираше приемането на България и Румъния поради опасения, че незаконният мигрантски поток през двете страни ще се усили.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР