Австрия опроверга Денков: Нямаме решение за частичен Шенген за България

...
Австрия опроверга Денков: Нямаме решение за частичен Шенген за България
Коментари Харесай

Шамар! Австрия опроверга Денков: Преговорите за частичен Шенген на България и Румъния продължават

Австрия опроверга Денков: Нямаме решение за непълен Шенген за България и Румъния, заяви БНР.

 

По мотив на реакциите на държавните управления на България и на Румъния за идното отчасти присъединение на двете страни към Шенгенското пространство министерството на вътрешните работи на Австрия е излязло с изказване, съгласно което договарянията за " въздушен Шенген " със София и Букурещ не престават.


В цитирания от организация " Франс прес " текст няма удостоверение на новината за реализирано политическо съглашение. Освен това се отбелязва и че сега не се водят договаряния за отваряне и на сухопътните шенгенски граници за България и за Румъния.

 

„ След диалозите сред министрите на вътрешните работи в средата на декември, сега не престават договарянията за " въздушен Шенген’’ за България и Румъния. Заедно с други условия, на масата са сложени и австрийските - увеличение на интервенциите на Frontex в България и финансиране от Европейската комисия за постоянна отбрана на външните граници,засилване на контрола по сухопътните граници, приемане на търсещи леговище лица, изключително от Афганистан и Сирия, от страна на Румъния и България. “, това оповестиха пред бТВ от австрийското министерство на вътрешните работи.

 

Както към този момент написахме министър председателят Денков сътвори през днешния ден всеизвестен гаф като разгласи, че Австрия ни пуска по въздух и вода в Шенген, което предивика яд във Виена. Наши дипломати обявиха, че сътрудниците им в Австрия са възмутени от избързвнето с насладата на София и Букурещ и приписването на заслуги за решение, което не е реалност.

 

Информацията, че Румъния и България са се договорили с Австрия се появи нощес на уеб страницата на румънското вътрешно министерство, а за нея първо разгласи изданието " Адеварул ". Досега България настояваше Виена да се обвърже с съответна дата и за приемането ни в Шенгенското пространство по суша. 

 

Министерство на вътрешните работи на Австрия упорства да бъдат усилени инспекциите на външните граници на Евросъюза и двете балкански членки да одобряват на своя територия търсещи леговище - изключително жители на Афганистан и Сирия.

" Въздушен Шенген " значи, че пасажерите от Румъния и България към този момент няма да би трябвало да летят до Европа през задграничните терминали. Паспортите им ще бъдат проверявани от самолетните компании на изхода. В момента не се водят договаряния за присъединение към " сухопътен Шенген ", за което няма дата, което беше оповестено по-рано денем от Денков.

 

" Преговорите не са приключени. Искам да благодаря на сътрудниците в Австрия, продължаваме в градивен дух да почистваме и последните елементи ", опита се да замаже по-късно гафа на премиера тематиката външният министър Мария Габриел. Тя бе на среща с Бойко Борисов, Асен Василев и Николай Денков в Народното събрание в очакване на формалната позиция на Австрия.

 

Габриел повтори това, което излезе като информация от Министерството на вътрешните работи на Австрия - преговорите за " въздушен Шенген " със София и Букурещ не престават. Решение няма!

 

" Влизането в Шенген се реализира с отварянето на въздушните и морските граници. Шенген е значима осведомителна система, до която достъп получават страните, ползващи се с доверие, че няма да злоупотребят с нея. По отношение на сухопътните граници – обстановката в Европа сега е особена. Това демонстрира, че ние се намираме в изключителна обстановка – отварят врата за Шенген и, когато се успокои мигрантската вълна, когато стартират да падат поставените граници сред другите европейски страни, тогава ще е най-подходящият миг да падне границата и за нас ”, изясни министър-председателят след незабавната среща в Народното събрание.

 

И добави, че процедурата по банкет в Шенгенското пространство е идентична за всички страни и самата Австрия също е минала през нея.

 

Агенция Франс Прес също удостовери това, което в София се пробват да неглижират - че за Австрия договарянията за отчасти разширение на европейското Шенгенско пространство към Румъния и България към момента не престават.


 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР