Австрия навлезе в непознати води, след като президентът Александър ван

...
Австрия навлезе в непознати води, след като президентът Александър ван
Коментари Харесай

Политически пъзел: Австрия навлиза в непознати води

А встрия навлезе в непознати води, откакто президентът Александър ван дер Белен реши да не връчва мандат на нито една партия за сформиране на държавно управление и вместо това изиска водачите им да продължат консултациите между тях за нов кабинет. Причината за всичко това стана успеха на крайната десница на изборите, провокирала политически трус в алпийската република.

Австрия е изправена пред комплицирано сформиране на държавно управление. След няколкодневни проучвателни диалози, проведени от Ван дер Белен в резиденцията му, двореца „ Хофбург “ във Виена, с ръководителите на петте парламентарно показани партии, в сряда президентът разгласи резултатите от тези съвещания на конференция и новината, че към този момент няма да връчи мандат на нито една политическа мощ за сформиране на държавно управление, показва ДПА.

„ Ситуацията този път е всичко друго, само че не и нормална “, сподели Ван дер Белен пред публицистите, правейки отпратка към изборните резултати.

Преди към десетина дни крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) за пръв в историята си стана първа политическа мощ в Националния съвет (парламента), откакто завоюва изборите с близо 29% от гласовете. Лидерът на АПС Херберт Кикъл упорства, че логиката и политическите обичаи изискват точно неговата партия да получи мандат като победител на вота. Същевременно останалите политически сили не желаят да работят с него и държат на тази си позиция.

„ Ситуацията е патова “, сподели Ван дер Белен. Разговорите му с водачите на трите партии, събрали най-вече гласове на изборите, Кикъл, Карл Нехамер от Австрийската национална партия (АНП, 26,27%) и Андреас Баблер от Австрийската социалдемократическа партия (АСДП, 21,14%) единствено затвърди това усещане, заключи президентът.

Сега президентът желае да заложи на сигурността. „ Наистина ли всички участници (в консултациите) мислят съществено това, което споделиха? “, попита риторично президентът и прикани партиите към разговор и изглаждане на всички несъгласия. Те би трябвало да изяснят какви са кардинално вероятните формати на взаимоотношение сред тях, уточни президентът.

СРОК ДО КРАЯ НА ИДНАТА СЕДМИЦА

Ван дер Белен се отклони от нормалната процедура. В Австрия нормално мандатът за сформиране на държавно управление се връчва на партията, получила най-вече гласове на изборите, само че това не е категорично записано в конституцията, което значи, че президентът не е задължен да го прави. „ Да това е нов метод, само че е нужен “, сподели президентът.

„ Нуждаем се от изясненост. Това, от което нямаме потребност, е да навъртаме на вятъра километраж “, сподели Ван дер Белен. Няма смисъл да се водят съдружни договаряния, в случай че авансово е ясно, че те няма да доведат до нищо, добави той.

Държавният глава даде период на партиите да се схванат до края на идната седмица. Тогава съгласно него ще има по-голяма изясненост. До съставянето на ново държавно управление сегашната ръководеща коалиция на канцлера Нехамер сред АНП и Зелените остава на власт като длъжностен кабинет.

КАКЪВ Е ПРОБЛЕМЪТ

Консервативната АНП на канцлера Нехамер е единствената групировка, която към този момент показва някаква подготвеност да работи с АПС, евроскептична, проруска партия, учредена през 50-те години на предишния век от водач, който е бил офицер от Секретен сътрудник и нацистки народен представител, отбелязва Ройтерс. Условието на канцлера за сходно взаимоотношение обаче е Кикъл да не бъде част от кабинета.

Ръководителят на АПС упорства, че точно той би трябвало да бъде канцлер, а всяка друга управническа коалиция без крайната десница би била по думите му „ коалиция на изгубилите “ и „ пестник в лицето на гласоподавателите “.

От друга страна, президентът Ван дер Белен не крие запасите си към Кикъл и партията му, отбелязва ДПА.

За двамата се счита, че са в обтегнати връзки. Те неведнъж са влизали обществено в конфликти между тях, като през 2023 година Кикъл назова 80-годишния в този момент Ван дер Белен „ мумия “, а през 2019 година Ван дер Белен уволни Кикъл от поста вътрешен министър.

КАКВИ СА ВАРИАНТИТЕ ЗА ИЗХОД ОТ КРИЗАТА

Във вторник паралелно с последния ден от консултациите при президента се състоя и първа, неофициална среща сред Нехамер и сътрудника му от третата политическа мощ АСДП, Баблер, оповестява австрийското издание „ Пресе “ и отбелязва, че не е изключено да се стигне до „ взаимоотношение “ сред втория и третия на изборите. Чисто математически, двете партии дружно имат задоволително депутати за парламентарно болшинство, без да им е нужен трети сътрудник. Но такова ръководство ще бъде несигурно, защото ще се опира на извънредно нежно болшинство от единствено един депутат.

Затова съгласно „ Пресе “ е допустимо в последна сметка да бъде притеглен и трети сътрудник, като това би бил някой всред либералите от партия НЕОС и Зелените, които завоюваха надлежно 9,1% и 8,2%. По оценка на изданието по-вероятно е, в случай че АНП и АСДП изберат подобен вид, те да се спрат в желанията си на НЕОС, в сравнение с Зелените.

Засега представителите на консерваторите и социалдемократите са внимателни и акцентират, че диалозите сред тях не са нито сондажи, нито съдружни договаряния, а са единствено „ за обмяна на отзиви “ за настроенията в двата лагера, показва организация АПА.

Обстановката обаче се усложнява в допълнение от разтърсванията, които обгърнаха социалдемократите след изборите поради недобрия съгласно кръгове вътре в партията избирателен резултат на АСДП.

В сряда известният журналист Рудолф Фуси разгласи, че стартира акция за събаряне на водача на социалдемократите Андреас Баблер от поста му.

Според партийния правилник, за предизвикателство на избор за председателското място е нужно в период до три месеца да бъдат събрани подписите на най-малко 10% от членовете на АСДП, или близо 14 000 в безспорни цифри. Фуси разгласи, че се надява да ги набави до края на годината.  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР