Австрия е поредна европейска страна, която взима мерки срещу руски

...
Австрия е поредна европейска страна, която взима мерки срещу руски
Коментари Харесай

Австрия гони 4-ма руски дипломати заради шпионаж

Австрия е поредна европейска страна, която взима ограничения против съветски шпиони.

Австрия гони четирима съветски дипломати поради дейности, несъответстващ с дипломатическия им статут, заяви представител на външния министър Александър Шаленберг. Така тя се причислява към група страни от Европейския съюз, подхванали сходни ограничения тази седмица, съобщи Ройтерс, съобщи Новини.бг.

За разлика от решението на тази група страни, измежду които - Франция, Германия и Италия, за това на Австрия не беше конкретизирано от представителя да е обвързвано с съветските дейности в Украйна.

Трима дипломати, работещи в съветското посолство, и един основан в Залцбург, ще би трябвало да изоставен Австрия до 12 април.

" Четиримата души са работили по метод, несъответстващ с дипломатическия им статут ", сподели представителят, без да навлиза в детайлности. Тази фраза нормално се употребява за шпионаж.

Швеция, Дания, Гърция и Румъния също са измежду страните от Европейски Съюз, които тази седмица оповестиха, че гонят съветски дипломати поради войната в Украйна.

Тези съгласувани дейности бяха подхванати малко откакто фрагменти с тела на цивилни по улиците на украинския град Буча провокираха интернационално отвращение.

Въпреки че някои страни от Европейски Съюз изгониха десетки съветски дипломати, Австрия афишира за " личност нон грата " напълно дребен брой от съветските дипломати на своя територия, отбелязва Ройтерс.

В Австрия поначало има извънредно огромен брой съветски дипломати, защото във Виена се намират централата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), както и център на Организация на обединените нации, включващ органи като Международната организация за атомна сила (МААЕ) и Службата за надзор на опиатите и попречване на закононарушения.

Големи страни като Русия имат по трима посланици във Виена - един в Австрия и по един в организациите на Организация на обединените нации и ОССЕ.

По данни на австрийското външно министерство в съветското посолство работят 65 дипломати. Тук не се включват десетките, работещи в задачите към Организация на обединените нации във Виена и ОССЕ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР