Австрия е изправена пред сериозен проблем - броят на фемицидите

...
Австрия е изправена пред сериозен проблем - броят на фемицидите
Коментари Харесай

Австрия е в шок: Шест убити жени само за няколко дни

Австрия е изправена пред сериозен проблем - броят на фемицидите (убийства на дами - б.р.) в страната се е нараснал фрапантно в последните 10 години. От 2014 година до края на 2023 в страната са убити общо над 310 дами - съгласно полицейската статистика, представена от уеб страницата на Австрийските домове за дами, и изявления в медиите. Най-висок е бил броят на убийствата през 2018 - тогава са осъществени 41 убийства на дами. Но и през последните пет години броят е подобен.

През 2019 година са били убити 39 дами, през 2020 - 31, през 2021 - 36, през 2022 - 39, съгласно данните на полицията. Данните за 2023 са от медийните изявления - през предходната година в Австрия са били убити общо 28 дами. За съпоставяне - през 2014 фемицидите са били общо 14.

Миналата седмица тези неприятни вести извадиха дребна група хора на улицата, показва немската социална телевизия АРД. Около 50 души стачкуваха във Виена против неспособността на страната да се оправи с този проблем. Те бяха гневни, тъй като в Австрия има повече убийства на дами, в сравнение с приблизително за страните от Европейски Съюз. " Имам възприятието, че става все по-лошо ", споделя една жена, присъстваща на митинга. По думите ѝ управляващите просто не обръщат толкоз доста внимание на дамите и техните проблеми. " Според мен това е доста тъжно. Трябва да има повече такива митинги ", споделя различен участник в демонстрацията, написа " Дойче веле ".

Насилието над дами - омаловажавано закононарушение?

От началото на 2024 година в Австрия са били убити към този момент седем дами. Като шест от убийствата са се случили единствено през последните няколко дни. За последните осем седмици центровете за подкрепяне на потърпевши дами са отчели девет случая на тежко принуждение против дами. В последните дни се появи информация и за 12-годишно момиче, което е било изнасилено неколкократно от няколко момчета, написа АРД.

" Човек има възприятието, че насилието над дами постоянно към момента се третира като нищожно закононарушение. Или че не му се отдава задоволително значение ", споделя Клаудия Фрибен от австрийската организация в поддръжка на дамите Frauenring Österreich.

Нещо би трябвало да се промени

В началото на предходната седмица министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер съобщи, че държавното управление влага задоволително в битката против насилието над дами. Министърката по въпросите на дамите Сузане Рааб пък предизвести, че не трябва да се изпада в политически активизъм. В последна сметка обаче беше свикана среща на високо ниво по въпросите за отбрана от принуждение.

Според министърката Рааб на локално равнище във всички федерални провинции има положителни структури, които би трябвало да бъдат събрани под един общ покрив. Така ще е по-лесно те да обменят информация. Планирано е и във Федералната престъпна работа да се сътвори център за разбор, в който ще се съпоставят случаите на насилствени закононарушения и убийства, осъществени против дами. Все още обаче не е изяснено по какъв начин и по кое време би трябвало да се обменя информацията сред другите организации, работещи за отбрана на дамите, показва АРД.

Жените не търсят помощ в точния момент

Един от огромните проблеми обаче гласи: колкото и положителни да са ограниченията за отбрана на жертвите в Австрия на хартия, мнозина просто не се възползват от тях. " Знаем, че при множеството убийства, станали през последните години, дамите не са потърсили помощ ", изяснява пред АРД Марина Зорго, председателка на Съюза на организациите за отбрана против насилието.

Въпреки това Съюзът приканва да се обърне повече внимание и на причинителите. В Австрия евентуално рисковите мъже получават единствено един път така наречен съвещания за предварителна защита на насилието. Ако някоя жена още веднъж е застрашена от същия мъж, полицията не се обръща наново към него, изяснява АРД.

Според обществените организации и във връзка с ограничаващите заповеди би трябвало да настъпи усъвършенстване. Мъжете, получили сходни заповеди, постоянно биват осведомени по пощата и със забавяне, в случай че заповедта е била удължена.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР