Австрия е експортьор №1 в ЕС, парадоксално и голям вносители

...
Австрия е експортьор №1 в ЕС, парадоксално и голям вносители
Коментари Харесай

Франция измести България от второто място по износ на ски оборудване

Австрия е експортьор №1 в Европейски Съюз, парадоксално и огромен вносители на ски и сноубордове

България слезе на трето място в Европейски Съюз по експорт на ски и дъски за сноуборд. Преди година страната ни бе втора в тази ранглиста, само че в този момент е изместена от Франция, а лидер е Австрия, демонстрират новите данни на Евростат, съобщи вестник.

Разместването на втория и третия в ранглистата се дължи на по-големия растеж на френския износ. Всъщност и България, и Франция са нараснали износа си и имат по 11% дял в продажбите зад граница, само че директният ни противник е създал и продал в други страни 648 000 броя продукти за зимни спортове, а ние - 630 800. Тези данни са за 2021 година, а предната статистика - за 2020 година, показваше надлежно 564 700 броя за България и 551 200 за Франция.

В съпоставяне с 2020 година Австрия отбелязва спад от 5%, България - растеж от 12%, а Франция регистрира най-голямо покачване - 18%.

Въпреки че записва стесняване, Австрия остава неосъществим лидер в ескпорта, като държи 35-процентен дял с малко над 2 милиона чифта ски и самостоятелни сноубордове.



Най-големите купувачи на ски и сноуборд дъски, създадени в Европейски Съюз, са Съединени американски щати, Канада и Норвегия.

Любопитен факт е, че Австрия и Франция са и огромни вносители на ски и сноубордове.

Произведено в България

Отличното показване на България в тази европейска ранглиста се дължи на един производител - фабриката " Амер Спортс " в Чепеларе, която създава ски от известните марки Atomic и Salomon. Тя същестува от 70-те години на предишния век, а през 2008 година бе добита от задграничен вложител - финландската компания Amer Sports.

Другите български производители са относително неотдавна на пазара.

Balkan Snowboards да вземем за пример започва през 2012 година, когато трима фенове на сноуборда вземат решение да създадат дъски, каквито те самите биха желали са карат. Произвеждат лимитирани серии, дъските се създават ръчно. Моделите имат български имена – като Voevoda Pro, Partizan Pro, Balkan G и Samodiva.

Cloudnine е различен наложила се наша компания. Началото е през 2014 година когато двама инженери отварят работилница за ски и бордове. Оборудването се прави по поръчка, като се употребява технологията " сандвич ".

Ако желаете да подкрепите самостоятелната и качествена публицистика в “Сега ”,
можете да извършите подаяние през PayPal
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР