Австрия е една от държавите в Европа с най-сериозни резултати

...
Австрия е една от държавите в Европа с най-сериозни резултати
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Австрия е един от най-големите работодатели у нас

Австрия е една от страните в Европа с най-сериозни резултати в региона на дуалното образование и страната ни може да черпи богат опит от нея. Служителите, наети в австрийски компании в България са 70 000, което прави страната един от най-големите работодатели у нас ”.

 

Това съобщи министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, който дружно с Филип Купфер, търговски консултант в австрийското посолство откриха конференция за показване на резултатите от план „ Дуално образование в България “ /GODUAL/.

Над 1150 възпитаници от 30 учебни заведения в 15 специалности са включени в дуална форма на образование за образователната 2022/2023 година Това стана ясно по време на конференцията.

Министър Стоянов изясни, че министерството е основало осведомителна база данни на предприятията у нас, които имат подготвеност да наемат възпитаници на работа, и досега в нея са се присъединили 79 предприятия, от които 21 огромни компании и 58 дребни и междинни предприятия, както и 44 професионални гимназии и 2 центъра за професионално образование.
Министър Стоянов добави, че 10% от най-големите задгранични вложители у нас са точно от Австрия.

Филип Купфер съобщи, че 107 000 възпитаници се образоват в дуална система в 28 000 компании в Австрия.

Проект GODUAL е част от интернационалната самодейност go-international на Федералното министерство на труда и стопанската система и Стопанска камара Австрия. Целта му е посредством по-качествено професионално обучение в България да се обезпечат нужните за бизнеса квалифицирани фрагменти. В рамките на плана, единствено за образователната 2022/2023 година, са включени над 1150 български възпитаници от 30 учебни заведения в 15 разнообразни специалности.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР