Австралийците категорично отхвърлиха по-големите права за местните граждани, провалиха плановете

...
Австралийците категорично отхвърлиха по-големите права за местните граждани, провалиха плановете
Коментари Харесай

Австралийците гласуват за отхвърляне на конституционния „Глас“ за коренното население

Австралийците изрично отхвърлиха по-големите права за локалните жители, провалиха проектите за смяна на 122-годишната конституция на страната след разединителна и расистко оцветена акция за референдум.

С отчети от две трети от изборните секции, 55 % от гласоподавателите са дали своят вот с „ не “ за признаването на туземците и жителите на островите от Торесовия проток в конституцията на страната за първи път.

Реформите също по този начин биха основали съвещателен орган - – „ Глас “ към Народното събрание – да реши законите, които засягат локалните общности и да помогне за справяне с дълбокото обществено и икономическо неравноправие.

Въпреки поддръжката на лявоцентристкото държавно управление на страната, акцията „ да “ изостана в изследванията на публичното мнение в продължение на месеци и провалянето беше необятно предстоящо.

Вицепремиерът Ричард Марлс призна провалянето рано вечерта, като сподели на публичната телевизия ABC, че „ австралийците не са дали своят вот за смяна на конституцията. “

Въпреки предреферендума анкети, сочещи проваляне, локалните австралийци показаха яд и тъга, че бялото болшинство отхвърли апелите за отплата с кървавото колониално минало на страната.

„ Това е сложен резултат, това е доста сложен резултат “, сподели акцията Yes23 режисьор Дийн Паркин.

„ Направихме всичко по силите си и ще се върнем от това “, сподели той.

Повече от 230 години, откогато първите английски наказателни кораби са закотвени в Сидни, министър-председателят Антъни Албанезе предложи промените като стъпка към расистите помиряване.

Но вместо това провокира надълбоко гневен и расистко обагрен спор, който извади нескрито пропастта сред хората от Първите народи и бялото болшинство.

Проучванията непрекъснато демонстрират, че гласоподавателите -- множеството от които са бели -- слагат проблемите на коренното население надалеч надолу в листата си с политически цели.

В дните преди гласуването вниманието на медиите се концентрира толкоз върху събитията в Близкия изток, колкото и върху политическия спор вкъщи.

Опозиционната акция ловко канализираше страховете по отношение на ролята и успеваемостта на асамблеята „ Глас “, насърчавайки хората да гласоподават с „ не “, в случай че не са сигурни.

Дебатът беше съпроводен от купища онлайн дезинформация: изказванието, че „ Гласът “ ще докара до изземване на земя, Юг Система на апартейд в африкански жанр или е била част от някакъв скрит план на Организация на обединените нации.

Лидерът на коренното население Томас Майо изрази яд от провеждането на акцията „ Не “, която беше подкрепена от водача на консервативната съпротива Питър Дътън.

„ Те излъгаха австралийския народ. Тази непочтеност не би трябвало да се не помни в нашата народна власт от австралийския народ “, сподели той.

„ Трябва да има последици за сходно държание в нашата народна власт. Те не би трябвало да се измъкват от това. “

„ Допълнителен пласт администрация “ 

< p> Dee Duchesne, 60, доброволец в акцията „ Не “, сподели, че „ се бори да не допусне спомагателен пласт администрация от нашата конституция “.

Тя сподели, че е била наречена расистка, до момента в който раздавала листовки покрай Избирателна секция в Сидни по време на предварително гласоподаване. „ Не съм “, сподели тя.

Гласуването е наложително за 17,6 милиона гласоподаватели в Австралия.

Референдумът може да мине единствено с поддръжката на болшинството от гласоподавателите в народен мащаб и болшинството от гласоподавателите в най-малко четири от страната шест щата.

Изглежда, че не завоюва нито един от тях.

Бюлетината пита: „ Предложен закон: да се промени конституцията, с цел да се признаят първите нации на Австралия посредством основаване на Глас на туземците и островитяните от пролива Торес. Одобрявате ли това препоръчана смяна? "

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР