Австралийският премиер Малкълм Търнбул отказа да се оттегли въпреки растящия

...
Австралийският премиер Малкълм Търнбул отказа да се оттегли въпреки растящия
Коментари Харесай

Австралийският премиер отказва да се оттегли

Австралийският министър председател Малкълм Търнбул отхвърли да се отдръпна макар растящия напън от съпартийците му в Австралийската демократична партия. Той обаче е подготвен да допусне нов вътрешнопартиен избор за водачеството в партията, в случай че бъде импортирано искане за това с нужните подписи на депутатите от АЛП, съобщи ДПА.

До през днешния ден по обед локално време минимум 13 министри се отдръпнаха от държавното управление, единствено два дни откакто Търнбул завоюва с дребна преднина спор за лидерското място с някогашния министър на вътрешните работи Питър Дътън.

Пред кореспонденти министър председателят съобщи през днешния ден, че в случай че получи искане, подписано от болшинство депутати на либералите, той ще свика партийно съвещание за на следващия ден по обед (около 2 ч. тази нощ по Гринуич).

Търнбул, поддръжката за който спадна напоследък в социологическите изследвания, добави, че няма да се кандидатира при ново гласоподаване за водач на партията.

Австралийските медии оповестиха, че министрите от настоящето държавно управление Скот Морисън и Джули Бишъп обмислят да се включат в сходна конкуренция, съобщи Българска телеграфна агенция. Същото обмислял и Дътън, който поведе вътрешнопартиен протест на консервативното крило на АЛП против по-умерения Търнбул.

От 2007 година нито един австралийски министър председател не е изкарал мандата си до дъно и е падал от власт при някой от поредицата вътрешнопартийни преврати.

Самият Търнбул през 2015 година смъкна от власт премиера Тони Абът, в чийто кабинет той беше министър.

" Австралийците с право ще бъдат ужасени от това, на което стават очевидци през днешния ден в Народното събрание, както и от това, на което стават очевидци през цялата седмица ", съобщи Търнбул пред кореспонденти пред Народното събрание през днешния ден. " Мисля, че сме очевидци на много целеустремен опит Либералната партия да бъде тласната още по вдясно. Заявиха го мнозина от забърканите ", продължи той.

Премиерът добави, че малцинство в партията и хора, които не са в Народното събрание, се пробват " да тормозят и сплашват другите, с цел да осъществят мечтаната от тях смяна в партията ".

Управлението на Търнбул беше белязано от раздори сред умереното и консервативното крило на партията му. Неговите опити да успокои консерваторите, в това число с отвод от задачата за понижаване на нездравословните излъчвания, която беше планувано да бъде въведена тази седмица, не бяха сполучливи.

Правителството отсрочи присъединяване си в днешното съвещание на долната камара на Народното събрание, с цел да се концентрира върху абсурда в партийното управление. Това провокира недоволството на лидера на опозиционната Австралийска лейбъристка партия Бил Шортън. " Засрамете се ", обърна се той към либералите в Народното събрание.

За да има триумф, подписката за промяна на Търнбул като водач би трябвало да събере 43 подписа. При предходното гласоподаване за водач във вторник той завоюва против Дътън с 48 против 35 гласа.

Гласуването във вторник беше свикано от премиера с вярата да се постави завършек на спекулациите, че държавното управление му е изгубило доверие, както сочат социологическите изследвания, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР