Австралийския оператор на борсово търгуваните фондове (ETF) Betashare премахна производителя

...
Австралийския оператор на борсово търгуваните фондове (ETF) Betashare премахна производителя
Коментари Харесай

Австралийски борсов оператор заличи Tesla от списъка с устойчива компания

Австралийския оператор на борсово търгуваните фондове (ETF) Betashare отстрани производителя на електрически коли Tesla от листата си на устойчиви компании, съобщи „ Бизнес инсайдър “

Главният изпълнитeлeн диpeĸтop нa Betashare Лyиc Kpoc съобщи пред изданието, че решението е на база на „ етични провали “ от страна на компанията на Илон Мъск.

„ Tesla несъмнено продължава да бъде водач във връзка с въглеродните  излъчвания, само че компанията наруши някои от нашите екологични, обществени и управнически знаци, което докара до нейното унищожаване “, разяснява Крос.

Той разкри, че фондовият оператор, отварящ за фондове на стойност 17,5 милиарда $, е решил да изостави инвестиция от 60 млн. $ в компанията след три събития, които са нанесли вреди върху репутацията на Tesla.

„ През май предходната година, по време на пика на пандемията от COVID-19, Tesla реши да отвори фабриката си във  Фpeмoнт, Kaлифopния, пренебрегвайки разпорежданията на локалните управляващи. В резултат на това бе следен растеж на случаите на инфектирани с короанвирус “, отбелязва Крос.

Вторият фактор зад решението на Betashare е въздействието на немската фабрика на компанията върху околната среда.

„ Немските медии оповестяват, че фабриката на Tesla в Бранденбург ще има ползване от към 3,6 млн. кубични метра вода годишно, което е 30% от общия воден потенциал в района. Някои специалисти имат вяра, че това ще докара до ограничавания върху питейната вода “, разяснява Крос.

Третият фактор е отчет, съгласно които Tesla има връзка с компания, упрекната в насилствен труд.

„ През декември 2020 година НПО-то Tech Transparency Project излезе с изказване, че Tesla е обвързвана посредством веригата си за доставки с компанията Lens Technology, против която има обвинявания за потребление на насилствен труд от yйгypcĸoтo и други мюсюлмански малцинствени групи в Китай. “, споделя Крос.

„ В края на деня това не са неща, с които желаеме да вършим взаимни отстъпки “, прибавя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР