Австралийски учени се готвят да дълбаят в ледници на 1

...
Австралийски учени се готвят да дълбаят в ледници на 1
Коментари Харесай

Учени ще дълбаят в ледници на над 1 млн. години

Австралийски учени се готвят да дълбаят в ледници на 1 млн. години. Операцията ще се организира на Антарктида, като специалистите се надяват да се снабдят с скъпа информация за предишното на планетата и бъдещето на климата, написа „ Гардиън”.

Учените обявиха, че са подготвени с машината, която ще продълбае 3 км под повърхността на ледения континент. Лидерите на експедицията обясниха, че надълбоко в леда се съдържат балончета, които съставляват " времеви капсули на минали атмосфери ".
Учени изследват хладилник в Перу, който не се топи Експертите ще вземат проби от леда, които ще изпратят за разбор
„ През идващите няколко години ще поемем по път, който ще реши един от огромните въпроси в климатичните науки. Чрез разбор на капсулите се надяваме да разберем по какъв начин е въздействал въглеродният диоксид на атмосферата преди 1 млн. години, когато климатът се е променял”, съобщи специалистът по глетчери Тас ван Омен.

По думите му въглеродният диоксид е директно привързан с другите климатични цикли на Земята в нейното развиване.
Бързото размразяване на ледниците в Гренландия чертае бъдещето на Земята Тя е като ледник с отворени порти, споделят учени
Машината за дълбаене е направена от неръждаема стомана, бронз и исполин. Построяването ѝ е с помощта на интернационална и австралийска технология. Освен това дрелката може да устоя на -55 градуса по Целзий.

Разбиването на леда няма да се окаже лесна задача. Операцията ще стартира през 2021 година и ще отнеме 4 години, а 500-тонна мобилна база ще придвижи оборудването до дрелката и ще измине 1,200 км. във вътрешността в Антарктида.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР