Австралийски съд осъди на близо шест години затвор бивш адвокат

...
Австралийски съд осъди на близо шест години затвор бивш адвокат
Коментари Харесай

Вкараха в затвора бивш адвокат на австралийската армия, разкрил военни престъпления в Афганистан

Австралийски съд осъди на близо шест години затвор някогашен юрист на армията поради изтекла в медиите класифицирана информация, разкрила военни закононарушения, осъществени от бойци и офицери от състава на въоръжените сили на Страната-континент в Афганистан, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Съд в столицата Канбера постанови за 60-годишния Дейвид МакБрайд (на фотографията по-долу в текста) присъда от 5 години и 8 месеца затвор, откакто той се призна за отговорен по три обвинявания, които включват кражба и шерване с представители на медиите на секретни документи.

Макбрайд беше заплашен от пожизнен затвор.

Съдията постанови Макбрайд да лежи 27 месеца в пандиза, преди да получи право да изиска предварително освобождение.

Правозащитници настояват, че делото против МакБрайд и произнасянето на присъда му преди тази на военнопрестъпници, разкрити с негова помощ, отразява неналичието на отбрана на разобличителите в Австралия.

" Никога не съм бил толкоз горделив, че съм австралиец, колкото през днешния ден. Може и да съм нарушил закона, само че не съм нарушил клетвата си към народа на Австралия и бойците, които ни пазят ", сподели самият МакБрайд пред свои поддръжници.

Адвокатът на МакБрайд, Марк Дейвис, съобщи, че неговият екип ще апелира решението, което не разрешава на клиента му да се отбрани.


При произнасянето на присъдата арбитър Дейвид Мосоп сподели, че не приема обяснението на МакБрайд, че е считал, че съдът ще го оправдае за това, че е работил в публичен интерес.

Аргументът на обвинения, че съмненията му, че висшите ешелони на австралийските отбранителни сили са забъркани в незаконна активност, са го задължили да разкрие класифицирани документи, " не отразява действителността ", сподели съдията.

Доклад на министерството на защитата в Канбера, оповестен през 2020 година, съдържа доказателства, че австралийските войски нелегално са умъртвили 39-ма афганистански пандизчии, фермери и цивилни жители. В отчета се предлага против 19 сегашни и някогашни бойци да се организира наказателно следствие.

Полицията работи със Службата на специфичния следовател - австралийска проверяваща организация, основана през 2021 година, за формиране на каузи против елитни военнослужещи от полковете за специфични интервенции САС и „ Командо “, които са служили в Афганистан сред 2005 и 2016 година

Миналата година някогашният боец от САС Оливър Шулц стана първият от тези ветерани, на който бяха повдигнати обвинявания във военно закононарушение. Той е упрекнат, че през 2012 година е прострелял граждански мъж в една равнища в провинция Урузган.

Също по този начин предходната година цивилен съд откри, че най-награждаваният жив деец в Австралия Бен Робъртс-Смит евентуално е умъртвил четирима афганистанци. Срещу него не е повдигнато наказателно обвиняване.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР