Австралийски журналист, който беше осъден по мрачни обвинения в шпионаж

...
Австралийски журналист, който беше осъден по мрачни обвинения в шпионаж
Коментари Харесай

Австралийският журналист Ченг Лей се върна у дома след 3 години задържан в Китай

Австралийски публицист, който беше наказан по мрачни обвинявания в шпионаж и арестуван в Китай за три години, се завърна в Австралия, сподели министър председателят Антъни Албанезе.

48-годишната Ченг Лей, която е работила за интернационалния отдел на китайския държавен ефирен оператор, се събра още веднъж с двете си деца и фамилията си в Мелбърн, сподели Албанезе в сряда.

Продължете четене

лист от 4 елементаАвстралийският публицист Ченг Лей е изправен пред развой за шпиониране в Китай Знамето на Съединени американски щати е спуснато, защото консулството в Чънду е насила да затвори Американското консулство се затваря в Чънду в Китай Китай върти „ мрежа “ на акции за въздействие за продобиване на Тайван завършек на списъка

„ [Правителството] търси това от дълъг интервал от време и нейното завръщане ще бъде топло приветствано освен от нейното семейство и другари, само че и от всички австралийци “, сподели министър-председателят пред кореспонденти.

„ Нейният въпрос беше завършен посредством правосъдни процеси в Китай “, сподели той.

Албанезе сподели, че е разговарял с освободения публицист по телефона в Мелбърн.

„ Тя е доста мощен и устойчив човек “, сподели министър председателят. „ И когато приказвах с нея, тя беше щастлива да се върне в Мелбърн “, сподели той, съгласно австралийската телевизия ABC News.

Чън, някогашен ефирен водещ на китайската държавна телевизия, беше арестуван от август 2020 година, само че беше публично задържан едвам през февруари 2021 година и съден скрито през март 2022 година по обвинявания в „ даване на държавни секрети в чужбина “.

Не бяха разкрити повече детайлности по нейния случай. Тя отхвърли обвиняванията против нея.

Albanese сподели, че освобождението на Cheng ще улесни визитата му в Китай, което възнамерява да направи по-късно тази година.

Случаят на Ченг беше сериозна точка на търкания сред Канбера и Пекин, добавяйки към други напрежения, в това число възбраната на австралийското държавно управление на китайската софтуерна компания Huawei от доходоносни държавни контракти и присъединението на Канбера към апел за следствие на произхода на COVID- 19 огнище.


В възмездие Китай вкара редица де факто наказания против австралийските артикули, ограничения, които постепенно отпаднаха, защото неотдавна връзките се размразиха.

Чън приказва за мрачните си условия в пандиза в Китай в откровена записка, подбудена на австралийски чиновници от пандиза и пусната на обществеността през август.

„ Липсва ми слънцето “, гласеше известието, разказано като „ любовно писмо “ до Австралия.

„ В моята килия слънчевата светлина грее през прозореца, само че мога да заставам в нея единствено 10 часа годишно. “

Чън приключи писмото, като изрази какъв брой доста й липсваха децата й, до момента в който беше в пандиза, заяви ABC News.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР