Австралийски изследователи свързват приема на големи количества магнезий с по-доброто

...
Австралийски изследователи свързват приема на големи количества магнезий с по-доброто
Коментари Харесай

Още една причина да приемаме повече магнезий с храната

Австралийски откриватели свързват приема на огромни количества магнезий с по-доброто здраве на мозъка в по-късна възраст, оповестява Синхуа.

В проучване екип от Лабораторията за невроизображения и проучване на мозъка към Австралийския народен университет (АНУ) се открива, че високият банкет на богати на магнезий храни като спанак и ядки може да понижи риска от развиване на деменция. Учените са изследвали повече от 6000 когнитивно здрави хора на възраст сред 40 и 73 години от Англия в продължение на 16 месеца. Те открили, че при тези, които употребяват повече от 550 mg магнезий всеки ден, мозъчната възраст е с една година по-млада на 55-години, в сравнение с при тези с естествен банкет на магнезий от 350 mg на ден.

Според Хаула Алатек, водещ създател на проучването, резултатите демонстрират, че превантивните резултати от по-високия банкет на магнезий с храната могат да стартират още на 40-годишна възраст или даже по-рано. „ Нашето изследване демонстрира, че 41-процентно нарастване на приема на магнезий може да докара до по-малко обвързвано с възрастта стесняване на мозъка, което води до по-добра когнитивна функционалност и по-нисък риск или забавено настъпване на деменция в по-късна възраст “, сподели тя и добави: „ Това проучване акцентира евентуалните изгоди от диетата с високо наличие на магнезий и ролята, която той играе, за поощряване на положителното здраве на мозъка “.

Установено е още, че дамите, изключително тези, които са в постменопауза, се възползват в по-голяма степен от невропротективните резултати на високия банкет на магнезий с храната, в сравнение с мъжете. Ерин Уолш, съавтор на проучването, съобщи, че проучването може да докара до създаването на интервенции в региона на публичното здраве, ориентирани към възстановяване на здравето на мозъка и понижаване на рисковете от деменция посредством диета.

По данни на Световната здравна организация сега в света има над 55 милиона души с деменция, като заболяването на Алцхаймер е най-разпространеният тип. Експертите предизвестяват, че до 2050 година се чака броят на случаите да се утрои и да доближи 150 милиона души. „ Тъй като няма лек за деменцията, а създаването на фармакологични лекувания е несполучливо през последните 30 години, се допуска, че по-голямо внимание би трябвало да се насочи към предварителната защита “, споделя Уолш.

Източник: Христо Кьосев/БТА

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР