Австралийски изследователи са разработили новаторски тест за идентифициране на пациенти

...
Австралийски изследователи са разработили новаторски тест за идентифициране на пациенти
Коментари Харесай

Австралийски учени с голям пробив в лечението на левкемия

Австралийски откриватели са създали реформаторски тест за идентифициране на пациенти с левкемия, при които има изгледи да се реализира доживотна ремисия без лекуване (РБЛ), оповестява Синхуа.

В теоретичен труд, оповестен в четвъртък, екип учени от Южноавстралийския институт по опазване на здравето и медицински проучвания (SAHMRI) са създали огромен пробив в ефикасното лекуване на хроничната миелоидна левкемия (ХМЛ).

Като кулминационна точка на шестгодишни проучвания, пробата може тъкмо да дефинира дали пациентът е подобаващ за безвредно преустановяване на лекуването за ХМЛ. 

„ С това изобретение преместваме фокуса за хората с ХМЛ от едно доживотно управление на заболяването към едно трайно изцеление “, съобщи доктор Илария Пагани, водещ създател на проучването от SAHMRI и Университета в Аделаида.

„ С теста, който разработихме, можем да предвидим с висока степен на акуратност кой пациент ще има отлична възможност за продължаваща РБЛ “, добави тя.

Според основаното в Съединени американски щати „ Сдружение левкемия и лимфом “ РБЛ се реализира, когато пациентът с ХМЛ поддържа бездънен молекулярен отговор след прекосяване на терапия с инхибитори на тирозин киназите и не се постанова да възобновява лекуването.

Досега не е имало метод да се откри дали пациентът ще реализира сполучлива РБЛ или ще се наложи да стартира още веднъж лечението. Д-р Пагани обаче удостовери, че новият тест може да направи това, като мери съществуването на определящия левкемията синтезен ген BCR-ABL1 в кръвта на пациента.

„ Това, което в този момент показахме, е, че възможностите за рецидив зависят значително от това в кой вид кафези е намерено болестта - в случай че е в по този начин наречените миелоидни кафези, тогава възможностите за РБЛ за жалост са много ниски, само че в случай че е в лимфоцити, тогава това има лимитирано въздействие върху вероятността за рецидив “, сподели тя.

„ Този нов и характерен за съответната линия тест за гена BCR-ABL1 към този момент може да се употребява, с цел да се дефинира кой може безвредно да спре лечението, кой би трябвало да продължи лечението за по-дълъг интервал и кой се нуждае от друга терапия, преди да може да се намерения за РБЛ “, заключи доктор Пагани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР