Австралийската централна банка съобщи днес, че върху новата петдоларова банкнота

...
Австралийската централна банка съобщи днес, че върху новата петдоларова банкнота
Коментари Харесай

Австралия премахва британския монарх от банкнотите си

Австралийската централна банка заяви през днешния ден, че върху новата петдоларова банкнота ще участва изображение, отдадено на локалното радикално население, вместо лика на английския монарх Чарлз III, съобщи Асошиейтед прес. Все още обаче се чака той да бъде изобразен върху монетите, които понастоящем са с портрета на починалата му майка, кралица Елизабет Втора. Банкнотата от 5 $ е единствената в Австралия, върху която към момента е изобразен монарх, оповестява Българска телеграфна агенция. 
Банката разгласи, че решението е взето след съвещания с държавното управление на лявоцентристката Лейбъристка партия, което поддържа смяната. Според съперниците този ход е политически стимулиран.  

Британският монарх продължава да е държавен глава на Австралия, макар че понастоящем ролята му в огромна степен е алегорична. Подобно на доста някогашни английски колонии, в Австралия също тече спор доколко страната би трябвало да резервира конституционните си връзки с Англия.
Резервната банка на Австралия (централната банка на страната) заяви, че новата банкнота от 5 $ ще има друг дизайн, който ще размени лика на кралицата, умряла предходната година. С този си ход централната банка желае да уважи " културата и историята на първите австралийци ".
" От другата страна на банкнотата от 5 $ още веднъж ще бъде изобразен австралийският парламент ", разгласи банката в официално съобщение.

Министърът на финансите на Австралия Джим Чалмърс съобщи, че смяната носи опция за реализиране на добър баланс.  " Монархът към момента ще е изобразен върху монетите, само че банкнотата от 5 $ ще споделя повече за историята и наследството на страната ни и за мен това е добра вест ",  сподели той пред медиите. 
Опозиционният водач Питър Дътън разяснява, че централна роля за това решение е изиграл министър председателят Антъни Албанезе. След като встъпи в служба предходната година, Албанезе стартира да поставя основите за прекосяване на страната към  републиканска форма на ръководство, създавайки нова служба - асистент министър за републиката, само че провеждането на референдум за спиране на конституционните връзки с Англия не е измежду първостепенните цели на държавното управление. 
Банката възнамерява да се съветва с представители на локалното радикално население за дизайна на банкнотата от 5 $, като се счита, че този развой ще отнеме няколко години преди банкнотата да види бял свят.
Сегашната банкнота от 5 $ ще се емитира до въвеждането на новия дизайн и ще продължи да е законно платежно средство, даже когато новата банкнота бъде пусната в обращение. 
Очаква се ликът на крал Чарлз Трети да се появи върху австралийските монети по-късно тази година.
Един австралийски $ се обменя за 0,71 щатски $. 
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
01 Фев 202354231 Яну 2023283630 Яну 202387329 Яну 2023348628 Яну 202355827 Яну 2023156Коментарибританска монархиня02 Фев 2023 10:41ч.
сик пренос...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023333111 Яну 2023206128 Яну 2023248426 Яну 2023478
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР