Австралийската полиция се е сблъскала с нова криминална мистерия -

...
Австралийската полиция се е сблъскала с нова криминална мистерия -
Коментари Харесай

Черна челюст, намерена на плажа, поставила в задънена улица австралийската полиция

Австралийската полиция се е сблъскала с нова престъпна тайнственост - разхождайки кучетата си по плажа, две дами са разкрили почерняла челюст с бели зъби. Полицията е открила, че това е челюст на 15-годишно момче, умряло преди повече от 10 години, само че не могла да я свърже нито със известия за изчезнали хора в страната, нито с други находки на човешки остатъци.

Не е известно и за какво челюстта е почерняла - покрай плажа служителите на реда не разкрили наноси, които биха могли да я оцветят. На момчето са му извадени два зъба и в случай че се съди по положението на останалите, рядко е посещавало ортодонт - евентуално е било представител на по-ниските социално-икономически пластове. Това оказва помощ да се стесни малко търсенето, само че казусът към момента е надалеч от разрешаване.

Докато разхождали кучетата си на плажа Умина в Австралия в Нов Южен Уелс през 2020 година, 20-годишната Тоя Евънс и майка ѝ се натъкнали на почерняла човешка долна челюст с осем бели зъба, стърчащи от пясъка. Те неотложно съобщили за това изобретение на полицията, създавайки нова тайнственост за австралийската криминалистика, която към момента не е разкрита. По-подробно за нея служителите на реда от Нов Южен Уелс описват в личен подкаст.

Жените поставили челюстта в кучешката чанта, с цел да не я повредят. В сектора основният служител на реда Родни Д`Брас не схванал незабавно какво тъкмо са му донесли.

„ Рядко намираме човешки остатъци или кости на плажа - споделя той. - Обикновено, когато става дума за такива находки, това са останки от барбекю или нещо сходно. Първата ми реакция беше, добре, това е някаква играчка, или да речем медицински модел, или нещо изкуствено. “

Но челюстта се оказала същинска.

Полицията предположила, че челюстта може да е принадлежала на 20-годишния каякар Райън Сейти, който се удавил в близост през юни 2010 година, като липсвала челюст измежду останките му. Но ДНК анализът опровергал това. Следователите също сравнили резултатите от разбора с ДНК на потомците на някои жертви на корабокрушения през 1898 и 1948 година, само че също не разкрили съвпадения. Както открили съдебномедицинските специалисти, челюстта е принадлежала на младеж, починал на възраст не повече от 15 години. Смъртта е настъпила преди към 10 години.

Челюстта е била във вода за доста малко време, до тогава явно е била в земята. Костта обаче не била обвързвана с нито една от човешките остатъци, открити в цялата страна. Също по този начин не било допустимо да се съпостави със известията за изчезнали хора. Тя е била изхвърлена на плажа след стихия. Предполагайки, че на плажа може да има и други остатъци, полицията го претърсила подробно, само че не намерила нищо.

Цветът на челюстта също смутил следователите



„ Те имаха две догатки - споделя правосъдният антрополог Пени Маккардъл. - Първо, че челюстта е доста остаряла. Второ, че е била горена. И двата пъти грешаха. “ Чернотата на челюстта не демонстрира възрастта на костта, изяснява Маккардъл. Тя е можела да придобие цвета на почвата или пясъка, в който се е намирала.

" Обикновено, когато намерим кост, тя или е бяла – била е изложена на слънце, или е кафява и земна - споделя Маккардъл. - Изкопавала съм антични остатъци на възраст до 800 години, които бяха в доста положително положение, и съм виждала доста по-нови, единствено на няколко години, само че доста по-зле непокътнати. “

В непосредственост до плажа полицията не разкрила наноси, които да оцветят костта. През първата половина на 2020 година в района са бушували урагани и следователите предположили, че челюстта, която до тогава е лежала някъде в земята, е паднала в океана през един от петте дъждовни канали.

Стоматологът и съдебномедицински одонтолог Фил Кендъл деликатно прегледал останалите зъби. От 14-те, които е трябвало да бъдат в челюстта, са останали осем, в това число два непоникнали мъдреци. Шест зъба са паднали след гибелта, а два са били отстранени хирургично още приживе, е открил Кендъл. Липсата на тези зъби може да помогне при идентифицирането на умрелия младеж, счита специалистът.

Най-вероятно младежът е бил от по-ниските социално-икономически пластове и не е имал достъп до качествена стоматологична помощ. Нямало други следи от медицински интервенции по челюстта. Зъбите са извадени 3-4 години преди гибелта – за което приказва разбъркването на останалите зъби. Най-вероятно това се е случило в държавна болница и евентуално интервенцията е осъществена под обща упойка. Полицията занапред ще ревизира всички медицински досиета за подобаващ интервал от време и се надява да открие съвпадения.

Освен това тежестта и структурата на челюстта демонстрират, че умрелият е бил локален гражданин.

Анализ на случаи, в които се оповестява за разкриване на човешки остатъци без челюст, не е открил подобаващи случаи. Полицията възнамерява да изучи всички сходни известия - допустимо е такава детайлност да не е била посочена.

По-нататъшният ДНК разбор може също да разреши да се дефинира евентуалният цвят на косата и очите, както и етническата принадлежност на младежа. Резултатите ще разрешат и да се организира относителен разбор с генетичен материал на хора, налични в полицейските бази данни. Подобни данни за изчезнали хора обаче са необичайност. Д`Брас се надява, че разпространяването на информацията за находката ще помогне да се откри някой, който може да заяви нещо значимо.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР