Австралия стана първата страна в света, приела закон, който задължава

...
Австралия стана първата страна в света, приела закон, който задължава
Коментари Харесай

Революция: Австралия прие закона, който задължава Gооgle и Facebook да плащат на медиите |

Австралия стана първата страна в света, приела закон, който задължава огромните онлайн платформи като Фейсбук и Гугъл да заплащат на медиите авторски права, когато се споделят техни вести.

Законодателството бе посрещнато на нож от американските техгиганти, като Фейсбук даже блокира за няколко дни шерването на вести от австралийски медии.

По-късно компанията се съгласи да преразгледа решението си. Това стана след договаряния, в които участваха персонално създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг и финансовият министър на Австралия. В законопроекта бяха нанесени корекции, които да понижат опасенията на софтуерните компании за великански финансови наказания.

Според анализатори сходно законодателство ще бъде признато в още доста страни.

В четвъртък законопроектът бе признат от австралийската Камара на представителите, откакто преди този момент бе утвърден и от Сената.

Текстовете имат да цел да понижат неравенството в приходите на онлайн платформите и медиите, когато в мрежата се споделят линкове с вести. Според създателите на законопроекта и доста анализатори, в този момент медиите имат твърде ниски приходи на фона на генерираните по този метод доходи. Законът ще задължи огромните софтуерни компании да се спогаждат с медиите за цени за авторски права, които да им заплащат за шерването на тяхното наличие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР