Австралия стана първата страна в света, която официално легализира употребата

...
Австралия стана първата страна в света, която официално легализира употребата
Коментари Харесай

Австралия легализира психеделичните терапии

Австралия стана първата страна в света, която публично легализира използването на психеделици за лекуване на характерни психологични болести. От 1 юли упълномощените психиатри имат право да предписват MDMA (екстази) при посттравматично стресово разстройство (PTSD) и псилоцибин, дейната съставна част на халюциногенните гъби, при резистентна към медикаменти меланхолия. 
След решение, взето през февруари тази година, Администрацията за лечебни артикули на Австралия (TGA) реалокира MDMA и псилоцибина от най-строго следената категория, лист 9 (забранени вещества), в лист 8 (контролирани лекарства), само че единствено в границите на здравна среда. 
Психеделиците няма да бъдат раздавани свободно. Те ще се оферират най-вече на хора, които не са се повлияли от други лекувания и лекарите ще ги изписват единствено в случай че се чака изгодите да надвишават рисковете във всеки обособен случай. Наркотиците ще се употребяват като съставен елемент на психеделично-асистирана психотерапия, която ще включва сесии под наблюдаване с подготвени експерти. 
Въпреки че общата резултатност на този способ към момента не е открита, от ден на ден проучвания сочат, че психеделиците имат обещаващ капацитет за лекуване на избрани психологични положения. Клиничните данни, събрани от Австралия, ще оказват помощ да се откри най-хубавият метод за потребление на тези средства. 
„ След като сме открили резултатност (все още не сме, само че откакто установим) – може да се каже ясно, че тези две медикаменти се употребяват при доста други положения, изключително при тревога “. Това съобщи доктор Майк Мъскър от Университета на Южна Австралия, помощник на Enterprise в Изследванията за психологично здраве и предварителна защита на самоубийствата.
Подобни стъпки са подхванати и другаде по света. В Швейцария от 2014 година лекарите могат да изискат особено позволение от Федералната работа за публично здраве за клинична приложимост на MDMA, LSD и псилоцибин.
Въпреки оптимистичните прогнози на някои учени за потреблението на психеделици за лекуване, други са мощно разтревожени и настояват, че това са неразучени води, в които би трябвало да се влиза с известна нерешителност. 
„ Неотдавнашното утвърждение за MDMA-асистирана терапия за посттравматично стресово разстройство е обещаващо и вълнуващо развиване, основано на позитивни резултати в първичните клинични изпитвания. Разработването на нови лекувания за посттравматично стресово разстройство е извънредно належащо, изключително за пациенти, за които нашите лекувания със златен стандарт са се провалили ”.  Това пък е мнението на професор Ким Фелмингам от катедрата по клинична логика на психиката, шеф на центъра за проучване на мозъка и психологичното здраве в университета в Мелбърн. 
„ Необходими са обаче по-нататъшни прецизни проучвания, с цел да се схванат механизмите, които са в основата на MDMA-асистираната терапия, тъй че да можем да отговорим на сериозния въпрос каква терапия работи за всеки човек с посттравматично стресово разстройство. Нито едно лекуване не е панацея, която ще лекува дейно всеки и MDMA не е изключение “ – изясни професор Фелмингам.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР