Австралия ще признае Западен Ерусалим за столица на Израел, но

...
Австралия ще признае Западен Ерусалим за столица на Израел, но
Коментари Харесай

Австралия ще признае Западен Ерусалим за столица на Израел, но няма да премести посолството си там

Австралия ще признае Западен Ерусалим за столица на Израел, само че няма да реалокира посолството си в страната там, до момента в който израелско-палестинският спор не бъде организиран по кротичък път.

Това разгласи през днешния ден австралийският министър председател Скот Морисън, представен от АП. Морисън посочи, че Австралия ще признае Източен Ерусалим за столица на страната Палестина едвам когато бъде открито спокойно решение на основата на взаимното битие на две страни. Междувременно австралийското посолство в Израел ще си остане в Тел Авив.

Австралийското решение беше несъмнено като "безотговорно " от палестинското управление, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Агенция Франс Прес. "Финалният статут на целия Ерусалим би трябвало да бъде открит по време на договаряния ", съобщи високопоставеният палестински представител Саеб Еракат. Свещеният град в този момент е разграничен на Източен и Западен Ерусалим. Източната част е възприемана от Организация на обединените нации като палестинска част на града. Израел окупира Източен Ерусалим и го анексира, само че тази анексия не е приета от интернационалната общественост, която счита, че финалният статут на града би трябвало бъде дефиниран посредством договаряния сред израелците и палестинците.

По мотив австралийското решение Еракат сподели, че то е стимулирано от "дребнави вътрешнополитически въпроси, които се показват най-после в политики, противопоставящи се на мира и на сигурността по света ". Еракат, който е фигура номер две в Организацията за избавление на Палестина, разкритикува също по този начин решението на Австралия да открие комерсиално посланичество в Западен Ерусалим, което е в нарушаване на резолюция на Организация на обединените нации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР