Австралия ще приеме ново законодателство, по силата на което служителите

...
Австралия ще приеме ново законодателство, по силата на което служителите
Коментари Харесай

В Австралия вече може да не вдигат на шефа, ако ги търси извън работно време

Австралия ще одобри ново законодателство, по силата на което чиновниците ще имат право да подценяват известия и звънене по телефона от техните началници отвън работно време, без да търпят санкции за това. Нещо повече, работодателите могат да бъдат наказвани, в случай че не съблюдават тези правила, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Правото за несвързване " е част от измененията в трудовото законодателство, препоръчани от федералното държавно управление и имащи за цел да защитят правата на трудещите се и да възстановят салдото сред работно и свободно време.

Подобни закони, които дават право на чиновниците да не подвигат телефона, в случай че началникът им звъни отвън работно време, към този момент са в действие във Франция, Испания и други страни членки на Европейски Съюз.

Мнозинството депутати в австралийския парламент поддържат законопроекта, разгласи министърът на труда Тони Бърк.

Промените също така не разрешават на чиновниците да работят гратис и в допълнение отвън избраното им работно време.

" Това, което споделяме с този законопроект, е че, никой, на който не се заплаща да бъде налице 24 часа дневно, не може да бъде наказван, в случай че не е онлайн или подготвен за работа 24 часа на ден ", съобщи пред публицисти министър председателят Антъни Албанезе.

Законопроектът ще бъде импортиран в Народното събрание за разискване и гласоподаване по-късно тази седмица.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР