Австралия обяви, че ще се присъедини отново към климатичния фонд

...
Австралия обяви, че ще се присъедини отново към климатичния фонд
Коментари Харесай

Австралия ще се присъедини отново към Глобалния климатичен фонд, който изостави през 2018 г.

Австралия разгласи, че ще се причисли още веднъж към климатичния фонд на Организация на обединените нации, основан, с цел да помогне на по-бедните страни да се оправят с провокациите на нагряващата се планета преди основна донорска конференция.

Зеленият фонд за климата (GCF), най-големият в света, беше основан като част от знаковото Парижко съглашение за изменението на климата от 2015 година и до момента е одобрил планове на стойност близо 13 милиарда $ в 128 страни.

Продължете да четете

лист от 4 детайла. Наводненията в Сиким в Индия убиха 10; десетки, в това число 23 армейски бойци са изчезнали Може ли засаждането на дървета в действителност да помогне в битката с изменението на климата? Смъртта на 120 амазонски делфина е обвързвана с тежка суша, високи температури Климатичните водачи се събират в Испания, преди да „ провокират “ COP28 < /h3> завършек на списъка

Австралия се отдръпна от самодейността при предходно дясно държавно управление през 2018 година, като способства с към 200 милиона австралийски $ (127,4 милиона долара) по време на четиригодишното си участие.

Говорител на министъра на външните работи Пени Уонг сподели, че Австралия признава, че GCF е „ най-известният “ от международните климатични фондове и избавителен пояс за островните народи в Тихия океан.

„ Взехме на борда противоположната връзка от нашите сътрудници в Тихия океан за най-хубавите способи да насочим нашите старания за финансиране на климата и да подсигуряваме, че всички детайли извършват целите на Тихоокеанския район “, сподели представителят.

Тихоокеанските острови са измежду най-уязвимите от изменението на климата заради покачването на морското ниво и по-честите и интензивни стихии, които съпътстват по-високите световни температури.

Ще бъде направена „ скромна вноска “ във фонда до края на годината, добави представителят на Уонг, без да прецизира цифра.


Австралийският поврат идва преди донорската конференция на GCF в немския град Бон по-късно в четвъртък, само че също по този начин отразява стратегическото значение на Тихия океан за Австралия, защото Пекин се стреми да разшири въздействието си в района.

Финансирането е една от най-спорните тематики в интернационалната климатична дипломация, защото светът се стреми да ограничи стоплянето до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища.

Развиващите се страни, които са минимум виновни за изменението на климата, търсят поддръжка от по-богатите замърсяващи народи – както за адаптиране към последствията от рисковото време, по този начин и за прекосяване към възобновима сила.

Изпълнителният шеф на GCF Мафалда Дуарте прикани поддръжниците на фонда да зачитат напълно неговата „ първична визия и неповторим капацитет “.

Публикувайки в X, прочут преди като Twitter, тя написа: „ Ние сме в това дружно. Попълването на GCF е опция да покажем световна взаимност. “

GCF изложи визия „ 50 на 30 “ за ръководство на 50 милиарда $ до 2030 година с акцент върху разрастващите се страни сред 2024 година и 2027 година

Обединеното кралство и Германия дадоха обещание милиарди долари за GCF тази година, до момента в който Франция последва образеца предишния месец с ангажимент от 1,61 милиарда евро (около $1,7 милиарда).

Съединените щати към момента не са оповестили какъв брой, в случай че изобщо ще предложат, ще предложат.

Той даде обещание към 3 милиарда $ за първото активизиране на запаси от фонда през 2014 година, само че последвалото държавно управление на тогавашния президент Доналд Тръмп не предложи нищо пет години по-късно.

Съединени американски щати дадоха обещание през 2022 година да създадат изменението на климата „ най-голям приоритет “, откакто свикаха забележителна среща на върха с 14 тихоокеански водачи във Вашингтон, окръг Колумбия.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР