Австралия и Филипините укрепват връзките си, докато споровете в Южнокитайско море се нажежават

...
Австралия и Филипините издигнаха своите седемдесетилетни връзки до стратегическо ниво,
Коментари Харесай

Австралия и Филипините издигнаха своите седемдесетилетни връзки до стратегическо ниво, за да разширят съюза, чрез отхвърлянето им на все по-провокативните действия на Китай в оспорваното Южнокитайско море

От Асошиейтед прес, 8 септември 2023 г., 7:22 AM Все по-провокативните действия на Китай в оспорваното Южнокитайско море.

Австралийският министър-председател Антъни Албанезе и филипинският Фердинанд Маркос подписаха пакта за подобряване на връзките си в Манила. Те също така се съгласиха да провеждат годишна среща на началниците на отбраната си.

Освен целта за по-нататъшно засилване на търговския и икономическия ангажимент, Албанезе каза, че техните страни „имат общи виждания за необходимостта от спазване на международното право и позицията на Австралия по този въпрос ще продължи да бъде последователна, както винаги сме били, включително наскоро по въпроси, свързани с Южнокитайско море."

Китай и Филипините, заедно с Виетнам, Малайзия, Тайван и Бруней, са заключени в продължило десетилетия териториално противопоставяне в оспорвания воден път. Това е ключов проход за световната търговия и се смята за възпламенителна точка в Азия.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Тук Китай многократно е имал напрегнати сблъсъци с филипинските кораби.

Маркос каза, че той и Албанезе „признават, че нашите споделени ценности, демократичните принципи и взаимното зачитане на международното право, изиграха инструмент за насърчаване на силно партньорство."

"Нашият ангажимент към тези идеали ръководи пътя ни напред, докато се справяме със сложните предизвикателства, пред които е изправен нашият регион и светът като цяло“, каза Маркос. други западни и азиатски лидери В четвъртък в индонезийската столица Джакарта австралийският премиер подчерта признаването от страна на Канбера на — и необходимостта от поддържане — на арбитражно решение от 2016 г. на трибунал, създаден съгласно Конвенцията на ООН по морско право, което анулира китайското обширни териториални претенции в Южнокитайско море на исторически основания.

Филипините потърсиха арбитража, след като Китай насилствено пое контрола над оспорвана плитчина след напрегнато морско противопоставяне през 2012 г. Китай не участва в арбитража, отхвърли резултата му като фиктивен и продължава да го нарушава.

Маркос благодари на Албанезе за подновяването на позицията на Австралия по време на преговорите на срещата на върха в Джакарта, където присъства и китайският премиер Ли Цян.

„Вие много ясно посочихте, че претенциите, които се отправят към нашата филипинска морска територия, не са валидни и не са били признати и не са във връзка или в съответствие с международното право“, каза Маркос. „Да имаме приятели като вас и партньори като вас, особено по този въпрос, е много удовлетворяващо и ни насърчава да продължим по този път.“

Австралия, заедно с Съединените щати и Япония незабавно осъдиха действието на 5 август от кораб на китайската брегова охрана, който използва водно оръдие, за да блокира филипинска лодка, доставяща храна и други провизии на филипинските сили, разположени на Втората плитчина Томас.

Китай също претендира за атола и го е обкръжил с кораби на китайската брегова охрана и кораби на милицията в дългогодишно противопоставяне.

Докато Албанез и Маркос се срещнаха в петък в Манила, две филипински лодки за снабдяване на път за втория Томас Шол бяха блокирани от кораб на китайската брегова охрана и други китайски кораби, но успяха да пробият блокадата и достигнаха филипинските моряци, разположени в отдавна ограден и ръждясващ кораб военноморски кораб, казаха филипинските служители по сигурността.

Филипинското правителство осъди действията на китайската брегова охрана и обеща, че няма да бъде възпряно от агресията и ще продължи мисиите за доставки.< /p>

Междуведомствен правителствен орган, занимаващ се с териториалните спорове, заяви, че „силно огорчава и осъжда продължаващото незаконно, агресивно и дестабилизиращо поведение на китайската брегова охрана и китайския морски флот милиции в рамките на изключителната икономическа зона на нашата нация."

___

Намерете повече от азиатско-тихоокеанското покритие на AP на https://apnews.com/hub/asia-pacific

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР