Австралия е дом на непропорционално голям брой смъртоносни нападения от

...
Австралия е дом на непропорционално голям брой смъртоносни нападения от
Коментари Харесай

Смъртоносните нападения на акули са се удвоили през 2023 г.

Австралия е дом на непропорционално огромен брой смъртоносни набези от акули, като в изолираните региони рискът от смъртни случаи е по-голям, откри интернационално проучване.


Десетте смъртоносни набези в международен мащаб през 2023 година са два пъти повече от петте през миналата година, като четири от смъртните случаи през предходната година са в Австралия, заяви „ Гардиън “.

Сърфистите са малко по-често срещани в данните, в сравнение с хората, които плуват, като са оживели 42% от 69-те " непровокирани " набези по света, 22% от които са били в Австралия.

Риболовът с харпун е бил най-често срещаната активност при 22 набези, които не са били включени в изследването, откакто са били счетени за " предизвикани ".

Проучването се концентрира върху ухапвания, които се случват в естествената среда на акулите, без да са предизвикани от човек, което е най-полезно за проучване на държанието на акулите съгласно откривателите, които сформират Международното досие на нападенията от акули на Университета на Флорида.

Директорът на Природонаучния музей на Флорида за проучване на акулите Гавин Нейлър съобщи, че броят на ухапванията подхожда на дълготрайните трендове.

Три смъртни случая са станали през 2023 година край полуостров Ейре в Южна Австралия - далечен регион с висока популация на бели акули и тюлени, с които те се хранят.

" Тюлените са доста преносими, тъй че единствените, които биват улавяни, са тези, които се забавляват и се мятат на повърхността, а по подобен метод наподобява всеки сърфист ", сподели Нейлър.

Бича акула умъртви и тийнейджърка в река Суон в Западна Австралия.

Четирите смъртоносни набези в австралийски води през 2023 година остават под пика на десетилетието от шест смъртни случая през 2020 година

Въпреки че гъстотата на популацията е обвързвана с нападенията от акули, защото води до увеличение на взаимоотношението сред хората и акулите, плуването или сърфирането в по-населени региони понижава вероятността от смъртни случаи при набези.

Според докторанта от Програмата за проучване на акулите във Флорида Джо Мигес сигурността на австралийските известните патрулирани плажове е " ненадмината ", само че отдалечените и районните плажове са рискови заради своята изолация.

" Това е по този начин, тъй като когато се случи нахлуване и има сигурност на плажа, можете да поставите турникет по-рано и да спасите живота на индивида ", сподели Мигес.

Жителката на Сидни Лорън О " Нийл оцеля, откакто беше ухапана от евентуално бича акула, до момента в който плуваше покрай пристан в гъсто обитаемоте източни покрайнини на града през януари - първото записано нахлуване в пристанището на Сидни от повече от десетилетие.

Тя благодари на своите " героични и доста общителни съседи " за сериозната помощ, която бързо са ѝ оказали.

Нападението провокира спор по отношение на ограниченията за битка с акулите на фона на опасенията, че по-топлите води притеглят повече бичи акули в пристанището, само че не е включено в отчета, отдаден на ухапванията през 2023 година

В Съединените щати има два доказани смъртни случая от нахлуване от акула, а други четирима души са починали на Бахамите, в Египет, Мексико и Нова Каледония.

Според откривателите по-голямата част от нападенията са били " пробни ухапвания " от акули, които са объркали хората с желаната си плячка.

Макар че акулите нормално отплуват след такива ухапвания, необикновени произшествия са се случили с тигрови, бичи и бели акули, които неведнъж са ухапвали жертвите си, а някои от тях са били толкоз огромни, че едно захапване се е оказвало съдбовно./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР