Австралиецът Джок Полфрийман е осъдил България в Европейския съд по

...
Австралиецът Джок Полфрийман е осъдил България в Европейския съд по
Коментари Харесай

Австралиецът Джок Полфрийман осъди България в Страсбург |

Австралиецът Джок Полфрийман е осъдил България в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, заяви юристът му по делото Адела Качаунова , представен от Българска телеграфна агенция. България би трябвало да му заплати обезщетение от 5200 евро.

Европейски съд по правата на човека счита, че Полфрийман е станал жертва на нечовешко и унизително отношение в Софийския централен затвор.

През 2007 година Полфрийман беше наказан за убийството на студента Андрей Монов на 20 година затвор, само че бе освободен предварително през 2019 година, като излежа близо 12 година от присъдата си.

Австралиецът заведе дело в европейския съд поради нанесен побой от надзиратели в затвора през 2013 година Тогава пострадали са били група чужденци, измежду които и той самият.

Днес юрист Качаунова изясни, че страната ни е наказана, тъй като не е обяснила от какво са пострадванията на Полфрийман, както и тъй като не е разследвала ефективно случая.

Историята на Полфрийман е любопитна и с още едно събитие - през 2011 година Министерство на вътрешните работи му наложи възбрана да напуща страната. През януари 2020 година Административният съд София-град (АССГ) анулира заповедта на шефа на дирекцията Николай Николов, само че оттова апелираха решението пред Върховен административен съд.

Получи се абсурд - австралиецът имаше възбрана за овакантяване на страната и заповеди за експулсиране и за възбрана да стъпва в Европейски Съюз за период от 5 година

На 15 октомври 2019 година Фрийман напусна центъра за краткотрайно настаняване в Бусманци. След като Министерство на вътрешните работи разбра, изиска получения от него паспорт. Австралиецът отхвърли, което докара до насилственото лишаване на документа.

През май 2020 година Върховният касационен съд остави без разглеждане настояването на някогашния основен прокурор и настоящ ръководител на КПКОНПИ Сотир Цацаров за обновяване на делото за предварителното освобождение на австралиеца.

Междувременно тъкмо предварителното освобождение на Джок Полфрийман провокира остра реакция в обществото.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР