Авиокомпанията Ryanair е под натиск да публикува списък на полетите,

...
Авиокомпанията Ryanair е под натиск да публикува списък на полетите,
Коментари Харесай

Ryanair е под натиск да обяви пълен списък на отмените полети

Авиокомпанията Ryanair е под напън да разгласява лист на полетите, които има намерение да анулира всеки ден до края на октомври, както и да съблюдава разпоредбите на Европейски Съюз за правата на пасажерите, в това число да изплати обезщетения на засегнатите.

Най-големият в Европа нискобюджетен авиопревозвач заяви в събота, че ще анулира по 40-50 полета на ден в продължение на шест седмици поради комплициране с плануваните отпуски на водачите.

До момента обаче Ryanair разгласява лист единствено на анулираните полети до сряда.

Групата за отбрана на потребителите " Which? " настоя, че пасажерите би трябвало да бъдат предизвестени по-отрано. Много значимо е Ryanair да популяризира цялостен лист с полетите, които ще бъдат наранени, тъй че пасажерите да имат колкото е допустимо повече време за различни резервации, съобщи потребителската група.

Отмяната на полети може да засегне над 400 000 души, на които ще бъдат препоръчани различни полети и възобновяване на сумата за билетите.

Европейска комисия: Пътниците с анулирани полети да се обръщат към националните управляващи

Европейската комисия съобщи в понеделник, че Ryanair би трябвало да се преценява с разпоредбите на Европейски Съюз за правата на пасажерите, в това число вероятно възобновяване на средства и обезщетения.

Европейска комисия прикани пасажерите на Ryanair, чиито полети са били анулирани, да се обръщат към националните управляващи, в случай че е належащо.

Говорител на Европейска комисия подсети, че разпоредбите на Европейски Съюз плануват анулацията на полет да бъде съобщавана две седмици преди пътуването. Ако пасажерът бъде пренасочен (за стигане до крайната точка на пътуването по различен маршрут, в това число и с различен превозвач), това да бъде предлагано седмица преди полета. Изплащане на компенсации се планува, когато даден полет дойде с повече от два часа забавяне от разписанието в крайната точка на пътуването.

Оперативните решения (за анулация на полети) се взимат от самолетните компании.

Пътниците, чиито полети са били анулирани, разполагат с доста права - връщане на парите за билета, или пренасочване към различен полет, а от време на време и право на обезщетение, посочи представител на Европейска комисия. Той добави, че към този момент Европейска комисия няма оценка дали самолетната компания е спазила правата на пасажерите. Ако правата не са били спазени, пасажерите могат да се извърнат към националните управляващи, разясни представителят. В българския случай това са Гражданска въздухоплавателна администрация и Комисията за отбрана на потребителите.

Ryanair не може да се оправи поради напускащи водачи

В понеделник стана известно, че Ryanair има проблеми с набирането на фрагменти и е изгубила водачи за сметка на конкурентната компания Norwegian Air.

" Можем да потвърдим, че 140 водачи от Ryanair се причислиха към нас тази година ", съобщи представител на Norwegian Air и добави, че сега тече образование на водачи за новата база на самолетната компания в Дъблин, която ще бъде открита по-късно тази година.

От Ryanair не са коментирали проблема.

В представено от БиБиСи писмо до водачите на компанията, изпратено от основния действен началник Майкъл Хики, се предвижда понижен брой на водачите до края на годината.

От писмото излиза наяве, че водачите на Ryanair са били осведомени едвам на 13 септември за проблемите с дефицита на личен състав, въпреки че Хики разкрива, че казусът е бил прочут още предходната година.

Пилотите са били помолени да работят по време на авансово планувания им отпуск, с цел да се компенсира дефицитът, както и че евентуално ще има промени в графика им на работа.

Пилот от Ryanair, поискал да остане неизвестен, е декларирал пред БиБиСи, че казусът с обърканите отпуски е единствено прахуляк в очите, до момента в който същинският проблем е, че прекалено много водачи напущат самолетната компания и те не смогва да образова нови екипажи.

До момента изказванието на Ryanair е, че до анулация на полетите се стигнало поради това, че разрешила на огромен брой водачи да употребяват отпуск в последните месеци на годината, а в този момент се правила смяна на графика за отпуските за 2018 година.

Авиокомпанията сподели също, че другите фактори да не може да извърши графика си са стачки на въздушния трафик и неприятното време.

Клиентите на Ryanair се надпреварват да изливат недоволството си в обществените медии, настоявайки незабавно да се разгласи цялостният лист на анулираните полети до края на октомври.

От компанията споделиха, че засегнатите клиенти с резервации до 20 септември са осведомени. Оттам прецизираха, че дневно се анулират по 40-50 полета, което по-малко от 2% от всички планувани полети на Ryanair. Всички полети се правят обикновено като се изключи тези, за които пасажерите са осведомени с имейли.

Маркетинговият шеф на Ryanair сподели, че ще продължат да актуализират постоянно информацията на уеб страницата си, като идващите анулирани полети ще бъдат оповестени в понеделник.

Правилата на Европейски Съюз по отношение на анулираните полети са следните:

- На пасажерите би трябвало да бъдат препоръчани подпомагане и отплата, в случай че анулацията е станала по виновност на самолетната компания или е могло да бъде избегната.

- Авиокомпаниите са длъжни да връщат цялостната стойност на билета в продължение на 7 дни или в къс период да им бъдат препоръчани билети за различен полет, в случай че полет е бил анулиран в къс период.

- В допълнение към това пасажерите могат да изискат отплата.

- Компенсацията в този случай е 250 евро за полет на малко разстояние, 440 евро за полет на приблизително разстояние и 600 евро за далечно разстояние.

- Пътниците, които идват на крайната дестинация над 3 часа по-късно, могат да се извърнат за отплата в размер от 200 до 600 евро, според от продължителността на полета и забавянето му.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР