Авиоиндустрията беше свалена на колене от коронавируса. Сега над нея

...
Коментари Харесай

Задава ли се краят на евтините и кратки полети

Авиоиндустрията беше свалена на колене от ковид. Сега над нея е надвиснала и друга опасност.

Франс Тимерманс, вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за Зеления пакт на Европейски Съюз, съобщи преди дни, че е за въвеждането на данъчни и ценови политики, които да създадат пътуването с влакове по-привлекателно от летенето. " Подкрепям облагането с налог на керосина сходно на други горива ", сподели Тимерманс и добави, че " никой не би трябвало да лети 10 или 12 пъти годишно ".

Това изявление на Тимерманс идва малко откакто водачът на немските Зелени Аналена Бербок прикани летенето със аероплан да се оскъпи. Вицепрезидентът на Европейска комисия обаче не изрази поддръжка за друга концепция на Бербок - за слагането на завършек на евтините полети на къси дистанции.
Зелена вълна в Германия...
Бербок е претендентът за канцлер на Зелените, които са във напредък преди парламентарните избори през септември. Последните допитвания им дават 25% поддръжка, съвсем наедно с Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел. Ако запазят мощната си инерция, Зелените може да оглавят идващото немско държавно управление, а Бербок да размени Меркел на канцлерския пост.

Бербок желае да оскъпи летенето със аероплан и да отстрани полетите на къси дистанции. " В вероятност тях няма да ги има ", съобщи тя в скорошно изявление за в. Bild am Sonntag.

Нечестно е с пари на данъкоплатците да се субсидират самолетните полети, а в това време пътуванията на дълги дистанции с трен да са по този начин скъпи, споделя още Бербок и прибавя: " За едно семейство пътуването с трен би трябвало да е по-евтино от летенето на къси дистанции. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР