Август е към средата си. И макар, като цяло, това

...
Август е към средата си. И макар, като цяло, това
Коментари Харесай

Кои щатски акции се представят традиционно по-добре през август?

Август е към средата си. И въпреки, като цяло, това да не е звезден месец за акциите от показателя на сините чипове S&P 500, обичайно той е добър интервал най-вече за софтуерните компании, като производителя на чипове Nvidia Stock (NVDA) и компанията за обработка на данни Broadridge Financial (BR).

Всъщност, 12 акции в необятния щатски показател S&P 500, в това число Global Payments (GPN) и Adobe, се показват по-добре през всеки осми месец на годината за последните пет години, съгласно разбор на Business Daily и Marketsmith и S&P Global Market Intelligence.

Да насочат вниманието си към компании с обичайно мощно показване през най-отпускарския месец на годината е значимо за вложителите, тъй като представянето на показателите не е изключително мощно.

Индексният фонд, основан на необятния щатски показател SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY), е записал приблизително покачване от единствено 0.3% през август за последните пет години.

Миналата година бе изключение, когато SPY набъбна с 3.2% и записва най-хубавото си показване за обсъждания интервал.

Но най-лошият август през последните пет години пристигна през 2015 година, когато SPY падна с 6.1%. Или август може да се дефинира, като релативно волатилен месец на годината за щатските пазари.

Август е месец на софтуерните компании

Осмият месец несъмнено може да се дефинира като месецът на технологиите. Секторният индексен фонд SPDR ETF (XLK) е белязал растеж от приблизително 1.7% през последните пет години.

Инвеститорите е добре да имат поради, че четири бранша от необятния показател - опазване на здравето, материали, потребителски артикули и сила - регистрират междинни загуби през август на последните пет години.

Най-лошото показване измежду тях принадлежи на индексния фонд следящ енергийния бранш - SPDR Fund (XLE), записал намаляване от 1.9% приблизително през август.

Технологичният бранш е единственият от 11-те бранша на необятния щатски показател, представял се по-добре от пазара през четири от последните пет години през август (като изостана само през 2014-та година).

Миналия август индексният фонд, следящ представянето на софтуерните компании, XLK скочи с 6.6%, като победи всички браншове. Той също се показа над два пъти по-добре от пазара, сравнен със SPY - добавил 3.2% към цената си през август.

И пет от 12-те най-добре представящи се акции от необятния щатски показател S&P 500 през август са в бранша на осведомителните технологии (виж таблицата по-долу).

Най-добрата акция през август: Nvidia
 Снимка 438366
Нито една акция не се приближава по показване до производителя на графични чипове Nvidia, през август. Акциите се покачват приблизително с 10% през осмия месец на последните пет години. Миналия август беше изключително мощен, когато акциите добивах близо 15% към цената си.

Нещо повече - акциите на Nvidia са се повишавали с двуцифрени проценти през три от последните пет години, като в никакъв случай не са записали загуба през август.

Ръстът на облагата за тримесечието до края на юли на Nvidia обичайно е мощен и спомага за положителното показване на акциите на компанията. Миналия юли регистрираната облага на акция от компанията се увеличи с 92%, което бе второто най-силно тримесечие за годината.

Тази година, резултатите на компанията се чака да са даже още по-критични. Печалбите паднаха с 53% и 57% през последните две тримесечия и анализаторите чакат ново намаляване от 41%, когато резултатите бъдат оповестени на 15-ти август.

По-слабо от упованията намаляване на облагата, или по-добри прогнози за идващото тримесечие, могат да доведат още веднъж до положителни августовски изненади за вложителите. За последната една година акциите на компанията са поевтинели 35.1%, на фона на растежа в необятния щатски показател от 3.6%.

Или пред вложителите може и да има положителни капиталови благоприятни условия, в случай че историята се повтаря. Добрата вест е, че от началото на месеца, акциите на Nvidia са поевтинели с близо 6%, което значи, че би трябвало да се покачат още по-сериозно, в случай че се завършат този август с обичайното си за последните пет години показване.

Разбира се, добре е вложителите да имат поради, че случвалото се в исторически проект не е никаква гаранция за това, което ще се случва с един актив.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или продажба на акции, или други финансови активи
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР