Август 2023 г. ще бъде един от редките месеци, през

...
Август 2023 г. ще бъде един от редките месеци, през
Коментари Харесай

Синя луна, две пълнолуния и звездопад през август

Август 2023 година ще бъде един от редките месеци, през който ще настъпят две пълнолуния – първоначално и в края на месеца. В такива случаи второто пълнолуние се назовава Синя Луна - наименование, което обаче няма нищо общо с забележимия цвят на Луната. Това заяви за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и в катедра „ Астрономия “ при СУ „ Св. Климент Охридски “.

Той посочи, че моментите на двете пълнолуния ще бъдат близки до тези на лунните перигеи, което значи, че пълнолунията ще бъдат също по този начин и суперлуния.

Първото пълнолуние и Супер Луна ще настъпят на 1 август в 21:31 ч. българско време и ще предхождат с 8 часа и 22 минути лунния перигей на 2 август в 05:53 ч.

Второто пълнолуние ще е на 31 август в 04:35 ч. и ще настъпи 12 часа и 43 минути след перигея на 30 август в 15:52 ч., посочи физикът. Второто суперлуние ще бъде и Синя Луна, защото се случва в границите на същия месец.

Ефектът от суперлунието не трябва да се бърка с постоянно следената заблуда „ голяма изгряваща Луна “ и аналогично „ голямо изгряващо Слънце “, уточни Маркишки. Той е създател на справочника “Гид на фена астроном ”, който се издава към този момент обичайно всяка година от катедра “Астрономия ” във Физически факултет на СУ “Св. Климент Охридски ”.

Novinite.bg припомня, че през август следва да следим и пика на един от най-големите метеоритни потоци - Персеидите.

Ярки, чести метеори с дълги опашки ще осветяват небето със скорост от към 50 до 100 на час. Дъждът се случва, когато Земята минава през парчета, оставени от кометата Суифт-Тътъл, и доближава своя връх, когато Земята се движи през най-плътната част.

Миналогодишните Персеиди съответстваха с пълнолуние, което затрудни визията на някои падащи звезди. Но тази година дъждът ще доближи грандиозния си пик два дни преди новолунието на 11 и 12 август.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР