Август 2023 г. е бил рекордно топъл и се оказва,

...
Август 2023 г. е бил рекордно топъл и се оказва,
Коментари Харесай

Лятото счупи световните температурни рекорди

Август 2023 година е бил рекордно топъл и се оказва, че това е вторият най-горещ месец на Земята най-малко от 1850 година Месецът е бил най-топъл в метеорологичната история на 13% от площта на Земята. В Перу, Япония, Карибите, Мексикански залив и Хонг Конг са регистрирани рекордно високи стойности на междинната месечна температура. Милано в Италия към този момент има нов връх – за най-горещ ден в 260-годишната си метеорологична история. В България месецът също е бил по-топъл от нормалното. У нас евентуално месецът ще се окаже вторият най-топъл за последните 44 години. С приключването на август завърши и летният климатичен сезон, като съгласно данните лятото на 2023 година е най-горещият сезон на Земята, най-малко откогато се вършат метеорологични измервания, а в България е третото най-горещо лято за последните 44 години.

С приключването на август завърши летният климатичен сезон за Северното полукълбо и респективно зимният за Южното полукълбо. Ще напомним, че под климатично лято за северната половина от Земята следва да се схваща интервалът юни, юли и август. За облекчение ще назоваваме този интервал “Бореално лято ”. Средната температура за сезона съставлява сумата от междинните температури на юни, юли и август, разграничена на три. Тази стойност демонстрира, че Бореалното лято на 2023 година е било най-топлото най-малко от 1979 година (Фиг. 1). Според архива на NOAA, от 1880 година няма по-топъл сезон от този, т.е. това е следващият връх за най-топъл интервал от началото на регулярните метеорологични измервания. 

Фигура 1. Отклонение на междинната температура за месеците юни, юли и август (Бореално лято) по отношение на нормата за 1991 – 2020 година за цялото земно кълбо от 1979 година насам. Източник: C3S/ECMWF .

В районен проект вършат усещане поднормените условия в Австралия, които се дължат на хладните месеци юни и юли. Сезонът е бил по-хладен и в западните щати на Съединени американски щати и в източните региони на Южна Америка, както и в огромни елементи на Индия и Пакистан (Фиг. 2). 

Фигура 2. Аномалия на междинната температура за месеците юни, юли и август (Бореално лято) по отношение на нормата за 1991 – 2020 година за цялото земно кълбо от 1979 година насам. Източник: C3S/ECMWF .

За Европа е особено, че лятото е наднормено на съвсем целия континент, като се изключи Исландия и елементи от Скандинавието. Заради хладния юли в Северна Европа, тазгодишното лято на Стария континент отстъпва по наднорменост на 2022, 2021, 2018, 2010 година и е с почти идентична особеност с това от 2003 г. 

В България записахме третото най-горещо лято за последните 44 години 

Фигура 3. Отклонение на междинната температура на въздуха в България през лятото, по отношение на нормата за интервала 1991 – 2020 година Източник: www.stringmeteo.com.

В нашата страна лятото на 2023 година е с позитивна особеност. Най-големи са отклоненията от нормата в Централна и Североизточна България, до момента в който със напълно малко над нея се отличават някои райони на Северозападна България, в югозападните елементи и по Южното Черноморие, където лятото може да се класифицира като обикновено, само че с позитивна особеност. Въпреки горещите юли и август, поради естествения юни, тазгодишното лято остава на трето място по стойност на позитивната особеност за последните 44 години (Фиг. 3). Топли лета с сходна на тазгодишната особеност е имало и през 1916 и 1928 година Твърде студено е било през 70-те и 80-те години на XX в., като лидер в това отношение е било лятото на 1976 г. 

Въпреки че лято 2023 година не е най-топлият сезон у нас, през второто и при започване на третото десетдневие на месец юли имахме 12 следващи дни с дневна особеност над 3 °C. Не е имало подобен интервал през последните няколко десетилетия, даже и през най-топлите досега лета на 2012 и 2007 г. 

Какъв беше август 2023 година?

Според систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S), междинната температура на въздуха през август 2023 година в световен проект е била с 0,71 °C по-висока по отношение на новия климатологичен интервал (1991 – 2020 г.) и месецът е бил с 0,89 °C по-топъл от предходния климатологичен интервал (1981 – 2010 г.). Според тези стойности август 2023 година е най-топлият август от 1979 година насам . Както през юли, по този начин и през август разликата със идващите в тази ранглиста е доста огромна. Досегашният водач август 2016 година е с повече от 0,3 °C по-студен от тазгодишният (Фиг. 4). 

Фигура 4. Отклонение на междинната температура на въздуха за август по отношение на нормата за 1991 – 2020 година за цялото земно кълбо от 1979 година насам. Източник: C3S/ECMWF .

При разбор на данните от архива на NOAA, в който има данни от 1850 година, се удостоверяват данните от Коперник, както за това, че август 2023 година е най-топлият август в цялата 153 годишна история на световните месечни междинни температури, по този начин и за огромната стойност на аномалията, с която се превъзхождат идващите в класацията за най-топли месеци (Фиг. 5). Обръщаме внимание на разликите в двете графики стойностите на аномалиите са разнообразни, тъй като NOAA употребява за норма интервала 1901 – 2000 и сравненията се вършат с нея, а нормата за този древен интервал е по-ниска от нормата, употребена от Коперник. Това е и повода да има разлика сред месеците с позитивна и негативна особеност. Въпреки другите стойности на аномалиите, поради другите правила, наклонността на покачване на междинната августовска температура през последните 32 години е идентичен и възлиза на 0,23 °C на десетилетие. 

Фигура 5. Отклонение на междинната температура на въздуха за август по отношение на нормата за 1991 – 2020 година за цялото земно кълбо от 1850 година насам. Източник: NOAA.

Според данните на Коперник, август 2023 е вторият най-топъл месец в метеорологичната историята на земното кълбо от 1850 година насам (Фиг. 6). Първият в тази ранглиста е август 2022 година, а идващите (август 2019 година и т.н.) са на относително огромна разлика.

  Фигура 6. 40-те най-горещи месеци в актуалната история на Земята. Източник: C3S/ECMWF .

През август 2023 година на 13% от територията на Земята е записана рекордно висока междинна месечна температура, до момента в който територията с рекордно ниска е под 1%. В тази връзка Северна Америка, Азия и Африка също регистрират най-топлия август, а Южна Америка регистрира най-топлия месец въобще в своята метеорологична история. 

По-големи площи с негативни отклонения от нормата се откриват единствено в Антарктида, както и в най-североизточните региони на Азия (Фиг. 7). 

Фигура 7. Аномалии на междинната температура на въздуха за август 2023 година по отношение на нормата за 1991 – 2020 година за цялото земно кълбо. Източник: NOAA.

На фона на рекордните световни температури, относително малко страни означават най-топъл месец август – Перу, Япония и Хонг Конг. В региона на Арктика, Карибския басейн и Мексиканския залив също са регистрирани най-високи стойности и това трансформира този месец август в най-топлия. 

 И над океаните междинната температура на въздуха е била доста над нормите, което е в директна връзка с продължаващите рекордно високи стойности на температурата на морската вода, като превишението по отношение на предходните рекордни стойности е доста (Фиг. 8). Поднормени браншове с по-голяма повърхност се откриват западно и източно от Австралия, западно от Калифорния и в елементи от централния и Южен Пасифик. Ел Ниньо продължава да се развива и поддържа аномално високи температури над екваториалната и тропична източна част на Тихия океан. 

Фигура 8. Средна дневна температура на морската повърхнина от 1979 година насам. С пунктирана сива линия е междинната за интервала 1991 – 2020 година Източник: C3S/ECMWF .

И през този месец продължи наклонността от последните няколко месеца по отношение на ледената завивка. В Арктика площта с морски лед за август 2023 година е била с с 10% по-малко от междинното за интервала 1991 – 2020 година, само че тази стойност е надалеч от 2012 година, когато е маркиран върхът за най-малка повърхност с арктически лед. За сметка на това в Антарктика за следващ месец се означават рекордно ниски стойности. През август 2023 година площта на морския лед към Ледения континент е била с 12% по-малко, по отношение на нормите за интервала 1991 – 2020 година Тази стойност е доста по-ниска от рекордните досега 1986, 2002, 2017 и 2022 година, когато ледът е бил с 4% по-малко от междинното. 

В Европа август 2023 година е вторият най-топъл от 1910 година насам, 

откогато се водят регулярни записи за температурите на целия континент. Водач, с съвсем 0,4 °C преднина, остава август 2022 година Въпреки това наклонността на покачване на междинната европейска температура за последните 32 години е доста по-голяма от тази за света и възлиза на 0,44 °C.

В районен проект съвсем целият континент е наднормен, като най-големи позитивни аномалии са следени в югозападните, източните и крайните североизточни региони. През август 2023 година няколко горещи талази определяха мощно наднорменото време в Средиземноморския район. Град Милано в Италия означи най-горещия си ден по междинна температура. Рекордът е знаков, тъй като става въпрос за доста дълга редица с данни. Измерванията в миланската станция Брера стартират преди 260 години през далечната 1763 година и до момента в никакъв случай не е регистрирана толкоз висока среднодневна температура от 33 °C. Предишният връх е от 2003 година (32,8 °C). За да няма спекулации, ще обърнем внимание, че става въпрос за среднодневна температура, която се пресмята въз основата на няколко измервания през денонощието, а не за безспорна оптималната температура. 

Макар и дребни по повърхност, през август имаше места и с близки или поднормени условия. Това са южните елементи на Скандинавието и Англия, както и по-голямата част от Дания и Нидерландия. 

Фигура 9. Отклонение на междинната температура на въздуха за август 2023 година по отношение на нормата за 1991 – 2020 година в Европа. Източник: C3S/ECMWF .

В България

В България август 2023 година беше по-топъл, по отношение на нормата за интервала 1991 – 2020 година Според данни от някои станции на Национален институт по метеорология и хидрология, както и от общоприетоо ситуирани автоматизирани станции, с най-големи стойности на аномалията са места, ситуирани в централните и източни елементи на Северна България, както и региона на Сливен. Близки до нормата, само че над нея бяха междинните температури в северозападните и югозападните региони. Със относително малко превишение на нормите е и Черноморското ни крайбрежие на юг от Бургас.

Според месечната особеност, август 2023 година с огромна възможност ще се окаже вторият най-топъл за последните 44 години (Фиг. 10). Водач в тази ранглиста от 1979 година насам е август 2010 година Тазгодишният август е с малко по-висока особеност от август 1994, 2003, 2008, 2012 година От Фиг. 10 добре се виждат мощно поднормените условия в края на 70-те и при започване на 80-те на ХХ в. Със относително огромни негативни аномалии са и 2004, и 2005 година В съвремието август се характеризира със относително огромни позитивни аномалии, като една от аргументите е в не толкоз наднорменото време, а по-скоро в това, че през 70-те и началото на 80-те години на ХХ век междинните температури са били доста по-ниски. Този интервал е един от най-студените в цялата ни близо 140 годишна метеорологична история и когато съпоставяме междинните температури с него, се получават огромни позитивни отклонения. Това е и повода август да е месецът с най-голямо изменение през последните 30 години, като стоплянето е по-голямо даже и от юли. За някои станции междинната августовска температура се е повишила с повече от 2 °C, в случай че съпоставяме нормите за интервалите 1991 – 2020 и 1961 – 1990 г. 

Фигура 10. Отклонение на междинната температура на въздуха в България през август, по отношение на нормата за интервала 1991 – 2020 година Източник: www.stringmeteo.com.

И тази година август се регистрира с температури над 40 °C при започване на месеца тук-там в Дунавската низина. Последва обаче нормализиране на температурите, като този интервал продължи доникъде на месеца. Това е и повода аномалията за месеца да бъде с не толкоз огромна стойност, тъй като последвалият парещ интервал с температури още веднъж до 38 – 39 °C предполагаше по-наднормен месец. 

След юни и юли, август също се записа, като рекордно топъл месец тази година. Това рефлектира и върху сезонната температура на Бореалното лято, което е най-топлото в цялата метеорологична история на Земята. Несъмнено впечатляващи данни, за които огромен принос имаме и ние, заради провокираните от индивида климатични промени, в резултат на продължаващото обособяване на обилни размери на парникови газове. Според редица климатолози, това което се случва с световната температура не е изненада и е директен резултат от климатичните промени. Според климатичните специалисти ще ставаме очевидци на все по-екстремни феномени и все по-високи температурни стойности, до момента в който не спрем да натрупваме повече парникови газове в атмосферата. В тази връзка, тук може да прочетете за това какви са аргументите за рисковите превалявания, предизвикали наводненията по Южното Черноморие.

Автор: Симеон Матев / Климатека

Симеон Матев е създател в Климатека и лекар по климатология, защитил е докторат на тематика „ Съвременни промени на климата в България “. В момента е помощник по климатология в катедра „ Климатология, хидрология и геоморфология “ на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, като главните му научни ползи са в региона на изменението на климата, дълготрайните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на „ Времето “ в съвсем всички наши малките екрани, както зад кадър, по този начин и в ефир.

*Публикацията е част от поредност, която прави преглед на метеорологичните и климатичните условия на световно, районно и локално равнище. Ежемесечните изявления излизат в границите на идващия календарен месец и са основани на преглед на Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) за предходния месец.

В обявата са употребявани материали от:

  1. https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-january-2023 
  2. https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-january-2023 
  3. https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/ensodisc.shtml
  4. https://www.senamhi.gob.pe/load/file/02215SENA-122.pdf
  5. https://www.jma.go.jp/jma/press/2309/01a/tenko2308.html
  6. https://www.hko.gov.hk/en/wxinfo/pastwx/mws2023/mws202308.htm
  7. https://www.reuters.com/world/europe/milan-records-hottest-day-since-1763-2023-08-25/
  8. https://www.climateka.bg/klimatichni-promeni-pozhari-2023/
  9. https://www.climateka.bg/
  10. www.stringmeteo.com
  11. http://www.meteo.bg/bg
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР