АвениреПапа Франциск ще направи своето 29-ото посещение в чужбина от

...
АвениреПапа Франциск ще направи своето 29-ото посещение в чужбина от
Коментари Харесай

Италианските издания за визитата на папата в България и Северна Македония

" Авенире "

Папа Франциск ще направи своето 29-ото посещаване в чужбина от 5 до 7 май и то ще го води в България и в Северна Македония. Това ще бъде самобитно поклонение по стъпките на двама светци - папа Йоан XXIII, прочут като Папата на мира, и на Майка Тереза, която е родена в Скопие, написа италианското издание " Авенире ".

Визитата в двете страни ще е под знака на екуменическия разговор с православните, които са болшинство и в двете страни, както и с ислямския свят (8% от българите и една трета от македонците са мюсюлмани), прибавя изданието, представено от Българска телеграфна агенция.
Говорителят на Католическата черква у нас: Папата е сложен за охраняване Той не желае да се вози в бронирана кола, а желае да е допустимо най-близо до хората
Пътуването ще е под знака на мира в един регион, който исторически е прочут като барутния погреб на Стария континент. По време на визитата папата няма да не помни и за миграционния феномен, посещавайки бежански лагер във Враждебна, написа още " Авенире ".

Снимка: EPA

В. „ Стампа”

Апостолическо пътешестване, напълно ориентирано към пътя на единството и на приемането. Така ватиканският държавен секретар - кардинал Пиетро Паролин, показва визитата на папа Франциск в България и Северна Македония, написа в. " Стампа ".
София под полицейска обсада за визитата на папа Франциск Пропускателните пунктове ще работят три часа преди да стартират формалните събития
Това пътешестване дава опция за превъзмогване на напреженията, които не престават към момента да съществуват сред католици и православни. Пътуването ще даде напредък и на тематиката за срещите, на тематиката за културата на срещите и на многообразието, което би трябвало да стане мотив за взаимно обогатяване по метод, по който всички да могат да се развият във всички посоки независимо и като общественост, добавя изданието, базирайки се на Паролин.

Сайтът " Ватикан нюз "

Сайтът " Ватикан нюз " напомня, че визитата на папа Франциск в България става 17 година по-късно на папа Йоан Павел Втори. Сайтът за религиозни вести " Сервицио информационе релиджиоза " пък оповестява, че по време на стадия от визитата на папата в Северна Македония той ще благослови първия камък на светилището, построено в памет на Майка Тереза.

Снимка: EPA

Агенция АНСА

Агенцията се стопира върху приветствието на Франциск към българите в навечерието на визитата му, публикувано през вчерашния ден. Във видеообръщение Светият отец приказва за великото дело на Светите братя Кирил и Методий и слага акцент и върху идната среща с Негово светейшество българския патриарх Неофит.

" Заедно ще покажем желанието да следваме Господа Исуса по пътя на братското общение сред всички християни ", споделя папата.
Бивш началник на НСО: Посещението на папата е с висока степен на риск Той отбелязва, че в света папата е един от най-застрашените персони
В приветствието си към българите папа Франциск акцентира, че неговото апостолическо пътешестване в България ще мине под мотото " Мир на земята ". Това е заглавието на енцикликата, написана през 1963 година от папа Йоан Йоан XXIII, прочут като Български папа, прекарал съвсем 10 години в София като апостолически легат и открил връзки на почитание и любов с българския народ, които не престават и до през днешния ден, напомня във видеообръщението си папа Франциск.

Светият отец споделя, че идването му в България ще бъде едно поклонничество под знака на вярата, на единството и на мира.

" Защото вашата земя е татковина на очевидци на вярата, още от времето, когато Светите братя Кирил и Методий са разпространявали там Евангелието. Техният труд бе доста потребен, който донесе доста плодове и в сложните моменти на предишния век ", показва папа Франциск.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР