Авдиевка е последният град, окупиран от въоръжените сили на Украйна,

...
Авдиевка е последният град, окупиран от въоръжените сили на Украйна,
Коментари Харесай

Западните медии: „Авдиевската примка“ ще се надене на врата на Залужни

Авдиевка е последният град, окупиран от въоръжените сили на Украйна, който е част от Донецко-Маринската агломерация, най-голямата в Донбас. Преди началото на спецоперацията в Авдиевка живееха съвсем 35 000 души. Градът е в епицентъра на продължаващите боеве от 2014 година

Най-интензивните борби за Авдиевка започнаха през ноември. Те бяха предшествани от многомесечно и методично заличаване на огневите позиции на въоръжените сили на Украйна, които разположиха хранилища за муниции и командни пунктове наоколо до западните околности на Донецк.

Освен това огневи позиции и хранилища за муниции са били ситуирани даже на долните и горните етажи на жилищните блокове, оповестяват от Министерството на защитата. И на локалните поданици беше неразрешено да напущат жилищата си - под опасността от обстрел.

В Авдиевка и прилежащата Красногоровка бяха дислоцирани взводове с гаубици Д-30 и ФХ-70, самоходни артилерийски установки 2С1 Гвоздика и артилерийски системи М777. От тях са осъществени обстрели на жилищни региони на Донецк.

OSW: Авдиевка е обкръжена от две страни, остава да се затвори 10 км от пръстена

Сега Авдиевка е обкръжена от две страни. След освобождението на Красногоровка, която се намира северно от Авдеевка, съветските войски се придвижват по-на запад - към Петровски и Бердичи, където в този момент са съсредоточени танкови и мотострелкови запаси от Въоръжените сили на Украйна.

Руските войски към този момент бяха прерязали железопътната линия северно от Авдиевка, която беше един от последните направления за доставяне на останалия украински гарнизон в града. Нападателите са достигнали северозападните околности, настояват специалисти от Полския център за източноевропейски проучвания (OSW).

От юг офанзивата на Авдиевка се прави по линията Водяное-Опитно. „ Авдеевската линия “ би трябвало да се затегне на запад от града. Сега украинците не престават да управляват единствено 10-километров сектор западно от Авдиевка.

Тук са селата Северное, Тоненькое, Ласточкино и Орловка, които са наситени с бойци на въоръжените сили на Украйна и териториалната защита.

След блокадата на железопътната линия единствено няколко локални пътища се употребяват от въоръжените сили на Украйна за доставяне на Авдиевка. Един от тях минава през Орловка и към този момент е под съветски огневи надзор. Украинските позиции западно от Авдиевка се унищожават от юг, от север.

De Morgen: в борбата за Бахмут и Авдиевка съветските войски употребяват сходна тактичност

Дори западни специалисти означават, че съветските войски са постигнали забележителен прогрес в сектора на Авдеевка от Донецката линия на нахлуване. Това заяви на 19 март английското министерство на защитата. Британците изясняват триумфа с обстоятелството, че в настъплението вземат участие от ден на ден бойци от 1-ви армейски корпус на ДНР. Войниците са опитни и познават добре региона.

За триумфите написа и полският боен наблюдаващ Ян Матога в изданието RFM24. Матога прави прилика сред борбите за Бахмут и Авдиевка, в които съветската войска употребява идентична тактичност. От 2014 година украинците построиха мощни отбранителни линии и в двата града, а съветските войски, настъпващи от изток, последователно отрязаха двата града от пътищата за доставки, идващи от запад.

Освен това и в двата града украинците употребяват промишлени уреди, както по-рано в Мариупол, където бойците седнаха в подземията на Азовстал. В Бахмут и покрайнините му това е металургичен цех, който е издигнат през 1954 година и е един от най-големите в някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

Само по дължина заводът се простира на повече от километър сред река Бахмутка и ж.п. гарата. Площта му надвишава 200 футболни стадиони - това е великански лабиринт от индустриални цехове, хранилища и хангари.

В подземията на завода в Бахмут, наред с други неща, има лична информационна система, водоснабдяване и генератори на електричество. Сега в подземията има стотици украински бойци, които правят диверсионни офанзиви. Киевският режим твърди, че подземният комплекс от коридори под централата е построен по този начин, че да издържи даже нуклеарен удар.

Jerusalem Post: в „ тунелната война “ против въоръжените сили на Украйна са нужни опитни щурмови самолети и мощни бомби

Най-вероятно Украйна ще трансформира Артьомовския цех за обработка на цветни метали (АЗОМ) в същата цитадела, каквато беше Азовстал, написа холандският боен специалист Томи Тийс в колонка за De Morgen.

Освобождаването на Азовстал лиши към 3 месеца, принуждавайки съветските войски отчасти да отклонят силите си от други значими зони.

Сега украинците търсят същото в Авдиевка, където се пробват да употребяват укрепленията на огромен коксохимически комплекс. Предприятието е издигнато през 1963г. Под предприятието с повърхност от близо 4 кв. км има и подземия, тук-там навлизащи в десетки метри.

За освобождението на такива структури са щурмоваци, които са профилирани в по този начин наречената „ тунелна война “. Руските войски натрупаха огромен опит в Сирия, където бойците също построиха подземни тунели. Срещу тях по-специално са употребявани неуправляеми " вакуумни " бомби, които разрешават унищожаването на подземни командни центрове и бази за доставяне в Северна и Централна Сирия, написа Дафне Ричмънд-Барак, колумнист на Jerusalem Post.

Вероятно съветските войски ще повторят този сюжет в борбата за Авдиевка и Бахмут.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР