Аварийни дейности се предприемат за укрепване ската на пътя Рила-Рилски

...
Аварийни дейности се предприемат за укрепване ската на пътя Рила-Рилски
Коментари Харесай

Обрушват и поставят мрежи на опасния скат на пътя за Рилския манастир

Аварийни действия се подхващат за подсилване ската на пътя Рила-Рилски манастир, където има две свлачища, съобщи БГНЕС.
За задачата алпинисти ще обрушат ската, след което ще бъдат сложени високоякостни мрежи. Ще бъде построена и подпорна стена против падащи камъни.
Всички тези действия ще се извършат след стабилизиране на времето и последващото засушаване. От двете свлачища при 27-и километър на три пъти през последните 36 ч. се срутват скали и дървета, придвижването се прави в една лента. Тази заран е имало две сривания на скална маса-в 5 и 7 часа, които затворих а пътя до разчистването му.
Двете свлачища се намират на 30-на метра едно след друго. По-опасно е второто - това от страната на Светата рилска обител. То породи единствено месеци след рехабилитирането на пътя, който бе открит за локалните избори през есента на 2015 година
Тогава в сектора бе построена едвам 30-сантиметра висока подпорна стена. След появилото се първо срутище, тя бе надградена до 1.50 метра с камъни, само че и тя към този момент е затрупана от свлеклите се от ската скални парчета и дървета.
Съвсем евентуално е двете свлачища де се съединят, защото сред тях има скален откос, висок над 10 метра, който очевидно се е напукал.
Поставянето на високоякостни мрежи ще бъде както при укрепването на два ската на Е-79 в Югозапада - този при с. Мурсалево и при Османска чешма в Кресненското дефиле.
Предприемат се спешни действия за подсилване на ската при 27-ми км на път ІІІ-107 Пастра - Рилски манастир, оповестиха от АПИ. Причина за сриването на скална маса са дъждове, които паднаха в региона, продължаващи и денем, както и почналите срутищни процеси от интензивното снеготопене и изобилните превалявания през март и април т. година, довели до доста преовлажняване на терени с огромен надолнище наоколо до пътя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР