Авантюрата на българския шампион Лудогорец Разград в европейските клубни турнири

...
Авантюрата на българския шампион Лудогорец Разград в европейските клубни турнири
Коментари Харесай

Миг вълшебство изхвърли Лудогорец от Европа за сезон 2020/2021

Авантюрата на българския първенец Лудогорец Разград в европейските клубни шампионати през сезон 2021/2022 завърши. Това стана факт, откакто „ орлите” позволиха четвъртото си проваляне в група F от шампионата Лига Европа, този път с 0:1 от Цървена звезда при гостуването си в Белград.

„ Орлите” оказаха сериозна опозиция против сръбския гранд на „ Райко Митич”, само че въпреки нея момент талантливост от направилия страховит мач Мирко Иванич в 57-ата минута прибави трите точки в актива на „ звездашите” и с него той класира Звезда напред в шампионата преди изиграването на всички мачове в групата.

Лудогорец остана финален с 1 точка мач преди края на тази фаза, до момента в който Звезда е на върха с 10 пункта. Спортинг Брага е втори с 10, само че по-лоша голова разлика по отношение на сърбите, до момента в който третият Мидтиланд е с шест и сигурно датският отбор ще играе в шампионата Лига на конференциите през лятото. Срещата се игра пред повече от 15 хиляди деца по трибуните, които подкрепяха своите любимци с непрестанните си песни. Това беше по този начин, защото Звезда бе осъден да играе без почитатели в тази среща поради ексцесиите им в предходния мач с Мидтиланд, само че от УЕФА направиха компромис да пуснат деца до 14-годишна възраст на трибуните.

Генерално приключението на Лудогорец през тази година в Европа може да бъде охарактеризирано като цялостен „ ин-ян”, откакто „ орлите” демонстрираха добра игра в първата половина от мачовете си, само че след елиминацията от Малмьо в плейофа за Шампионска лига в края на август месец отборът не съумя да запише положителни игри в спортно естество във втория по мощ шампионата. Това бе спомогнато и от обстоятелството, че „ орлите” не можеха да разчитат на сериозна част от основните играчи в състава си поради съществени травми в хода на есента.

Мачът в Белград започва с офанзива на домакините, които стигнаха до ъглов удар. След осъществяването му Страхиня Еракович бе оставен непокрит в наказателното поле на "орлите ", но ударът на бранителя с глава отлетя навън. В седмата минута Десподов проби отдясно по офанзивата на разградчани и върна обратно за Жордан Икоко. Десният защитник на българския първенец пласира центриране в наказателното поле на Звезда за Сотириу, който изпревари Драгович и среля с глава, само че навън.

Лудогорец съумя да задържа повече топката спрямо първите минути на срещата и притъпи задоволително добре първичния напън на сърбите. В 12-ата минута "орлите " имаха искания за дузпа, а испанският рефер бързо се съвеща с ВАР, който му уточни, че нарушаване на разпоредбите в наказателното поле на домакините няма. Лудогорец опитваше да пробие защитата на "червено-белите " с предимни набези отляво, като Мавис Чибота трябваше сполучливо да минава през Радован Панков. В 19-ата минута точно конгоанецът насочи мощен диагонален удар отвън наказателното поле, само че неопределено.

След 29 минути игра "орлите " проведоха ужасно нахлуване отдясно. Жордан Икоко пусна пас по земя, а Десподов остави топката сред краката си, а тя се озова в Сотириу. Кипърският стрелец на "орлите " хитро върна обратно за Клод Гонсалвеш, който насочи удар към вратата на Милан Борян, но някогашният пазач на Лудогорец с две ръце боксира настрана.

Седем преди края Мирко Иванич реши да стреля от отдалеченост посока българската врата, а Сержио Падт не се намеси добре и не съумя да улови топката. За благополучие на нидерландеца тя излезе в ъглов удар, от който не произлезе нищо забавно пред родната врата. Малко по-късно Гелор Канга също шутира към разградската врата, само че настрана. Минута преди края на първото полувреме пък Кирил Десподов извърши нарушаване против Еракович вдясно по офанзивата на "орлите ", само че на българското крило му се наложи да бъде третиран от медицинския щаб на Лудогорец след единоборството.

В добавеното време на първата част "звездашите " стигнаха до най-чистото си състояние. Борян извърши бързо свободния удар, а топката бе свалена за Катай. Плеймейкърът сви вляво на наказателното поле на Лудогорец за Иванич, но ударът на №4 от Звезда се оплете в мрежата на българската врата, само че от външната ѝ страна. В 54-ата минута Милан Павков шутира извънредно мощно отляво в наказателното поле на Лудогорец, само че Сержио Падт с две ръце прати топката в ъглов удар, спасявайки сигурен гол във вратата си.

След 360 секунди обаче Цървена звезда поведе в резултата, материализирайки натиска си от старта на второто полувреме. Мирко Иванич овладя топката пред границата на наказателното поле на "орлите " и с прелестен фалцов удар прати топката в горния ляв ъгъл на Падт, който в тази обстановка нямаше по какъв начин да се намеси. В 71-ата отното Падт трябваше да се намесва, откакто Пиерос Сотириу остави прекомерно леко Мирко Иванич да се обърна пред българската отбрана и да шутира, само че въпреки всичко вратарят прояви много добър инстикт в тази обстановка.

İvanic'in müthiş golü!
— Crvena Zvezda Türkiye
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР