Авансов данък върху несъществуваща печалба през 2020 г. е икономическо

...
Авансов данък върху несъществуваща печалба през 2020 г. е икономическо
Коментари Харесай

Авансов данък върху несъществуваща печалба е икономическо самоубийство

Авансов налог върху несъществуваща облага през 2020 година е икономическо самоубийство. Призоваваме народните представители да не одобряват това предложение, което е както несвоевременно, само че освен това – нездравословно за бизнеса и срещу нормалността при ръководство на рецесия. Това се споделя в позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Българският бизнес поддържа напълно първото предложение, направено от вносителите на законопроект за ограниченията по време на изключителното състояние, само че са изрично срещу второто направено предложение - изменение на реда за внасяне на предплатени вноски за корпоративния налог въз основата на данъчната облага, заявена за 2018 година

"По настоящата редакция предприятията, които са задължени да внасят предплатени вноски за корпоративен налог, сами дефинират размера му на база на прогнозната си облага за годината. При предстоящ срив за редица бизнеси се предлага предплатените вноски за корпоративен налог за първите шест месеца от 2020 година да бъдат изчислени и избрани служебно от Национална агенция за приходите на база осъществената облага през 2018 година, без право тези вноски да бъдат променяни за полугодието на 2020 година Това на процедура значи наложително предплатено внасяне на налог в тежка конюнктура – загуби на предприятията, освобождение на служащи, банкрути, който е ясно, че в края на годината ще бъде недължим. Това е неизбежно в цели браншове на стопанската система, които през 2018 година са били печеливши – туризъм, превоз, редица производства, търговия, и които през 2020 година ще понесат голям спад в приходите от продажби и ще осъществят негативни финансови резултати на годишна база. Много от българските предприятия ще са длъжни да внесат този незаслужено избран предплатен налог, само че няма да имат финансовите благоприятни условия да го платят заради финансови проблеми, породени от рецесията. Точно тези финансово затруднени предприятия ще бъдат обложени с спомагателен разход, несъразмерна рента върху неплатения предплатен налог (ОЛП+10%), което в допълнение ще „ убие “ жизнеспособността на тези предприятия ", се споделя в позицията.

Според бизнеса всички виновни държавни управления по света търсят способи за облекчение на бизнеса, като оферират фискални тласъци за предприятията да съществуват и да се развиват и на следващия ден, когато рецесията отмине, а в България с направеното предложение се цели бизнесът да финансира предплатено страната, а в случай че не го направи, тя го натоварва с непостижими лихви за неплатени предплатени налози.

"Нищо не постанова тази предлагана смяна, актуалният метод на установяване на предплатените вноски е задоволително обективен и справедлив. Никой не може по-точно да предвижда финансовия резултат на предприятието от неговото управление или притежатели. С препоръчаната смяна се лишава опцията на бизнеса да променя/намалява размера на предплатените вноски за първото полугодие на 2020 година, т. е. даже съответно дружество да спре да реализира търговска/производствена активност, тъй като страната е оповестила изключително състояние в страната и го задължава да прекрати работа, което е лишило предприятието от доходи, само че то генерира загуба минимум в размер на непрекъснатите разноски и същата тази страна го задължава да заплати предплатен налог върху избрана от нея планирана облага, на база осъществената облага през 2018 година, когато корона вирусът не съществуваше. Много компании са били на облага през 2018 година, само че ще пресечен активност или чакат загуба за 2020 година Не е обикновено тези компании да са задължени да внасят предплатеното налог върху несъществуващи облаги за 2020 година, нито в този момент е моментът този режим да бъде променян ", е експертната оценка на бизнеса.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР