Auxin Solar обвиняват китайските производители за заобикаляне на тарифи, като

...
Auxin Solar обвиняват китайските производители за заобикаляне на тарифи, като
Коментари Харесай

Разследване за заобикаляне на мита от Китай блокира соларната индустрия в САЩ

Auxin Solar упрекват китайските производители за заобикаляне на цени, като сглобяват панелите си във Виетнам, Малайзия, Камбоджа и Тайланд. 318 плана из цяла Америка с обща мощ 51 гВт и стойност 52 милиарда $ са под опасност. Европа е засилила търговията си с Китай, откъдето се доставят 75% от слънчевите панели за континента.
В началото на февруари 2022 година американският производител на слънчеви панели Auxin Solar, основан в Сан Хосе,, че употребяват индустриални линии за сглобяване във Виетнам, Малайзия, Камбоджа и Тайланд, с цел да заобиколят наложените още през 2012 година мита на Китай.

Тези цени бяха въведени за повишението на конкурентността на американските производители против субсидираните от китайското държавно управление компании, които по този метод се трансфораха в доминантната мощ на пазара. Сегашният секретар по търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо е декларирала на 31 март във връзка, че следствието може да продължи цяла година, защото е без значение и тя не може да упражнява външен напън върху него.
Реклама
Ако бъдат открити нередности от страна на китайските производители, това може да докара и до налагането на мита със задна дата. Тази опция провокира ответна реакция от страна на забърканите азиатски страни, които покачиха цените на съставените елементи за слънчеви панели и по този метод фактически замразиха целия пазар за Съединени американски щати. Липсата на импорт на слънчеви панели от Южна Азия е огромен удар за слънчевата промишленост в Америка, защото 82% от най-широко публикуваните модели идват тъкмо от там.

Според извършеното от американската Solar Energy Industries Association, в което са взели присъединяване 730 участници, 83% от далите отговор декларират, че техните планове са или сериозно забавени, или напълно прекъснати. Под опасност за момента са 318 плана из цяла Америка с обща мощ 51 гВт и стойност 52 милиарда $. От фирмите се опасяват и от риска, който обстановката крие за техния човешки запас, като 200 от фирмите означават, че има заплаха от редуциране на всички техни служащи.

Подобно обвиняване като това на Auxin Solar бе импортирано предходната година от група производители в Съединени американски щати. То бе отхвърлено от министерството на търговията, тъй като участващите желаеха да останат анонимни. Обвинението на Auxin Solar дава отговор на всички условия, което се изискват по закон за следствие от страна на министерството.

" Оцеляхме до момента, само че се стигна до миг, в който бяхме сложени пред екзистенциална опасност. Ако нещо не беше направено, това щеше да е краят и опцията да върнем назад производството на слънчеви панели в Съединени американски щати щеше да е изчезнала. С наложените цени посредством Секция 201 ние наблюдавахме чудесни резултати в малко време, само че би трябвало да създадем още. Това следствие цели завръщането на индустриалните мощности назад в страната ни и да осигурим енергийна самостоятелност за нашето бъдеще. В момента, в случай че си затворим очите за противозаконни дейности, ние просто заменяме една взаимозависимост от непознати запаси от Близкия изток с нова такава, а това не е рационално ",
Реклама Заплахата от вътрешната страна
Една от главните цели на администрацията на Джо Байдън е ускоряването на темпа на декарбонизация на енергийния бранш и реализиране на въглероден неутралитет до 2050 година, че би трябвало да се ускори построяването на слънчеви паркове, тъй че до 2035 година да има обща слънчева мощ 1000 гВт. В момента страната разполага със 76 гВт, като 16 от тях бяха добавени през 2020 година

Създалата се обстановка с следствието на Auxin Solar безусловно слага пръчка в спицата на енергийното колело на Байдън. Поради разрастващото се дело от SEIA за 2022 и 2023 година с 46%. " Налагане на нови цени може да докара до уволняването на 100 хиляди служащи в слънчевата промишленост и можем да се сбогуваме с очакванията за реализиране на енергийните очаквания на президента ", разяснява президентът и шеф на SEIA Абигейл Хопър.

Заплахата от тези цени подвига цените в допълнение за вносителите, които към този момент са пострадали от повишените цени поради рецесията в международната верига за доставки. Един от отзовалите се на запитването на SEIA регистрира повишаване на цените на слънчевите.

" Ако жалбата е сполучлива, слънчевата сила ще стане най-малко 2-3 пъти по-скъпа спрямо предходната година, което ще забави с колосални темпове нашите опити за енергийна самостоятелност и ще рискува стотици хиляди работни места в Америка. При налагането на тези цени ние чакаме да има надалеч по-малко планове за слънчева сила в Съединени американски щати, което ще значи и че администрацията на Байдън ще е постигнала доста по-малко сполучливи слънчеви планове спрямо предходни ", Том Кун, президент на Edison Electric Institute, Хедър Зичал, шеф на American Clean Power Association, и Абигейл Хопър, президент и шеф на SEIA.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Крипто 3 Компании 1 Крипто 2 Войната в Украйна 3 Гласът на Капитал 1 Войната в Украйна 2 Крипто 3 Пазар на труда Реклама
От своя страна Мамун Рашид дефинира тези изявления като " типичен тактики за поддържане на боязън " и благодари на министерството за своята реакция и интензивно следствие на противозаконните дейности, които са в ущърб на американските слънчеви производители.
Съединени американски щати и Китай се карат, Европа печели
Развиващото се следствие и де факто блокиране на търговията на слънчева техника сред Азия и Съединени американски щати може да бъде евентуален позитив за Европа. За 2020 година Европейски Съюз е внесла слънчеви панели на обща стойност 8 милиарда евро, а Китай съставлява 75% от общия пазар за Европа за подобен тип техника. Само към 8-10% от вноса на Европа идва от южноазиатските страни, които са обвързани с разрастващото се дело в Съединени американски щати,.

През последните години се е засилила търговията сред Европа и Китай - спрямо 2020-а, и е достигнала 472 милиарда евро, което води и до търговски недостиг за Европа от 249 милиарда евро. В съпоставяне с това е позитивна за Стария континент със 167 милиарда евро.

Европа също стартира тази година да преразглежда своят импорт на слънчеви артикули, които подозира за създадени в условия на " принудителен труд ". Главно терзание за Европейска комисия са продуктите, идващи от региона Синдзян, които се твърди, че се създават благодарение на трудови лагери. От своя страна Европейска комисия се е заела да наложи условието на вносителите на слънчеви артикули, с цел да е сигурен техният източник.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
Високият %, който Китай държи в производството на слънчеви панели и техника, сочи към една възходяща енергийна взаимозависимост на света от Пекин. Развиващата се война в Украйна единствено уточни потребността от диверсификация на енергийните източници и потребността от създаване на една енергийно самостоятелна Европа.

Създалият се застой в търговията сред Съединени американски щати и производителите от Югоизточна Азия може да бъде опция за реализиране на проекта на Европа за реализиране на енергийна самостоятелност посредством създаване на ВЕИ мощности на континента. Това обаче би трябвало да бъде направено с внимание и по условия, които да не са в ущърб на Европейски Съюз и основаване на взаимозависимост към най-големия ѝ търговски сътрудник сега. Защото другояче просто ще заменяме енергийната си взаимозависимост от Русия със взаимозависимост от Китай.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Антон Чепилски
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР