Аутсорсингът и софтуерната индустрия са най-бързо развиващите се отрасли на

...
Аутсорсингът и софтуерната индустрия са най-бързо развиващите се отрасли на
Коментари Харесай

Аутсорсингът и софтуерната индустрия връщат младите у нас

Аутсорсингът и софтуерната промишленост са най-бързо разрастващите се браншове на стопанската система, които връщат младежите у нас, защото им обезпечават действителна опция за развиване и висок стандарт. С към 63 000 наети експерти двата бранша към този момент обезпечават общо 6,1% от брутния ни вътрешен артикул.

Това стана ясно при откриването на Петата годишна конференция на Българската аутсорсинг асоциация /БАА/ на Златни пясъци. Форумът се организира под егидата на кмета на Варна Иван Портних и събра над 150 топ мениджъри и притежатели на компании от страната и чужбина.

“България е доста атрактивна дестинация за компании от Съединени американски щати, Германия, Франция, Англия, които търсят експорт на бизнес услуги и процеси в банковото дело, телекомуникациите, застрахователния бизнес, софтуерния бранш и туризма. Съперничим си с Полша и Румъния, имаме по-добър климат и условия, само че са ни нужни повече районни центрове от в този момент съществуващите в София, Пловдив и Варна”, изясни ръководителят на БАА Ивайло Славов.

Според него скоро подобен център ще стане и Бургас, а капацитет за развиване имат Русе, Велико Търново и Благоевград. Целта е да имаме сред 4 и 7 постоянни местоположения, защото при северните си съседи те към този момент са 9 и обезпечават 120 000 работни места.

Технологичните компании имат огромен интерес, изключително към Варна, поради профила на фрагментите, които приготвят локалните университети, само че е нужно просветителните стратегии да бъдат приспособени към потребностите на бизнеса”, добави Славов.

“Дефицит на IT-специалисти има в цяла Европа. У нас към момента секторът разчита на вътрешни фрагменти. За година сме внесли под 100 специалисти, до момента в който в Германия годишно се издават сини карти на 15 000”, уточни Доброслав Димитров, ръководител на Българската асоциация на софтуерните компании.

Според него обратно на всеобщите настройки, че положителните програмисти са най-вече мъже, 36% от експертите у нас са дами при приблизително 15% в Европейски Съюз. В частните безвъзмездни IT-академии все по-често се записват и хора, трансферирали 40 година, решили да се преквалифицират.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР