automedia.investor.bgGyro-Х се движи на две колела, но не е мотоциклет

...
automedia.investor.bgGyro-Х се движи на две колела, но не е мотоциклет
Коментари Харесай

Това ли е най-странният автомобил в историята?

automedia.investor.bg

Gyro-Х се движи на две колела, само че не е мотоциклет или скутер

Може да се спори дали това е тъкмо автомобил, защото има две колела. Но пък няма по какъв начин да бъде избран като скутер, да вземем за пример, защото лидерът се намира в кабина. Какво тъкмо е това транспортно средство, всеки самичък може да реши, само че сигурно, то е много необичайно.

Машината се появява през 1967 година, когато конструкторът Алекс Тремълс основава по поръчка на калифорнийската компания Gyro Transport Systems едноместния автомобил Gyro-Х. Той има единствено 2 колела - предно и задно, и по тази причина се постанова в структурата му да бъдат сложени жироскопи, които да го държат непрестанно в хоризонтално състояние.

 Gyro-Х

Gyro-Х за първи път е показан на автосалона в Ню Йорк през същата година. Той е показан като " идея на един от разновидностите на автомобила бъдещето ". Дължината му 4700 мм, широчината - 1070 мм, а тежестта 839 кг. Задвижва се от мотор с мощ 80 к.с. и има две спомагателни дребни колела, които го придържат след паркиране.

За страдание, малко по-късно компанията, поръчала изработката на автомобила, банкрутира и Gyro-Х остава без притежател. Машината минава от ръка на ръка, като дълго време се намира в частни сбирки, до момента в който най-после не попада в музей в Нашвил, където и следва реституция.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР