automedia.investor.bgЕдно от разпространените мнения е, че в Япония хората масово

...
automedia.investor.bgЕдно от разпространените мнения е, че в Япония хората масово
Коментари Харесай

Ето защо японците си сменят колите на 3 години

automedia.investor.bg

Едно от публикуваните отзиви е, че в Япония хората всеобщо карат единствено нови коли, защото налозите и таксите за старите са прекомерно високи. Това обаче е единствено част от истината, само че е реалност, че множеството локални поданици сменят автомобила си на всеки 3 години. Защо е по този начин?

Първо, закупуването на нов автомобил в Япония не е по никакъв начин елементарно. Купувачът би трябвало да показа удостоверение за наличиe на място за паркиране, което да се намира на не повече от 2 км от вкъщи му. Годишният налог не е привързан с възрастта на колата, а с размера на мотора. За машини с мотор до 1,0 литър той е 275 $, а за такива с сред 2,5 и 3,0 литра доближава 470 $. При колите с размер на мотора от 4,5 до 6,0 литра се усилва до 815 $. Отделно таксата се подвига с 10%, в случай че транспортното средство е на повече от 13 година

 Япония

Сумите не са чак толкоз съществени, изключително за страна, в която хората получават едни от най-високите заплати в света. Тогава, тъй като японците си сменят колите толкоз постоянно? Една от аргументите е системата за механически прегледи на колите, известна като shaken (шакен). Тя е много строга, като задачата е по пътищата на страната да се движат единствено механически изправни транспортни средства.

Първият shaken се организира на третата година при стандартите леки коли и при кей-каровете (модели с компактни размери и с мотор до 0,6 литра, които са изключително известни в Япония). След това процедурата се повтаря на всеки две години, като тя не е по никакъв начин евтина даже за жителите на страната.

Първо се заплащат налозите на автомобила, които с изключение на размер на мотора, включват и тежестта на съответния модел. Към тях се прибавя наложителна застраховка за 2 години, както и такса за оформяне на документите. След това идва ред и на техническият обзор, като откритите при него проблеми се отстраняват на място в сервиза и надлежно за това се заплаща в допълнение. 

 Япония

Сумата постоянно надвишава 1000 $ и по тази причина множеството японци избират да сменят колата си преди приключването на периода на shaken и по този начин да не дават непотребни пари. Самите коли в страната доста бързо поевтиняват, като непокътната кола на 7 години може да бъде купена за по-малко от 20% от първичната и стойност.

Снимки: Motor

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР