automedia.investor.bgЕдна от най-големите фигури в историята на автомобилната индустрия -

...
automedia.investor.bgЕдна от най-големите фигури в историята на автомобилната индустрия -
Коментари Харесай

Почина Лий Якока - една иконите на автомобилната индустрия

automedia.investor.bg

Една от най-големите фигури в историята на автомобилната промишленост - Лий Якока, умря на 94 години. На него светът дължи основаването на някои от най-успешните модели - като Ford Mustang и минивановете на Chrysler, които трансформираха пазара на коли.

Роденият на 15 октомври 1924 година в Пенсилвания наследник на американски емигранти Лидо Антъни Якока стартира като търговец на коли, с цел да се трансформира в най-популярния и най-успешен управител в историята. Доказателство за това е, че през 1983 година списание People го дефинира като третият най-влиятелен човек на света след Папа Йоан Павел II и президента на Съединени американски щати - Роналд Рейгън.

Именно Якока е индивидът, който още през 1956 година измисля схемата за продажба на автомобила на лизинг. По това време той работи като асистент на управител на продажбите в автосалон на Ford, само че концепцията му е оценена уместно от управлението на автомобилния колос, който го притегля в основния си офис в Диърборн. 

 Лий Якока

Само 4 години по-късно Якока към този момент е вицепрезидент на компанията, като основава един изцяло нов клас коли. Звездата в него е Ford Mustang, с помощта на който през 1967 година Лий става изпълнителен вицепрезидент на цялата компания, която процъфтява под негово управление. Именно той е в основата на основаването на Lincoln Mark III - най-печелившия автомобил в историята (като финансови резултати), както и в спасението на марката Mercury.

През 70-те години Якока към този момент е президент на Ford Motor Company, която е най-успешният производител в света. Той обаче влиза в спор със притежателя  Хенри Форд II, който го уволнява. От всички предложения за работа, които получава, Якока избира най-голямото предизвикателство - намиращия се в рецесия Chryser. За няколко години той извежда концерна на облага, като дава на пазара автомобила, от който той се нуждае.

 Лий Якока

Това е миниванът  Plymouth Voyager/Dodge Caravan, който излиза на бял свят през 1983 година За него Якока употребява изпитана рецепта, като залага на подготвена платформа, която е леко уголемена. Само за първата година са продадени над 1,5 млн. бройки, а Chrysler е освен избавен, само че минава в нахлуване.

През 80-те годи Якока се трансформира в икона на Америка. Неговата фотография е на първа страница на списание Time, а името му е известно във всяко домакинство. Така, когато през 1982 година се постанова ремонт на Статуята на свободата, е извикан точно Лий. Задача му обаче е комплицирана - планът би трябвало да бъде частно финансиран.

Якока основа фонд, който намира средства както от компании, по този начин и от жители. За година са събрани 500 млн. $ и в последна сметка на 4 юли 1986 година един от знаците на Америка е открит още веднъж. Лий обаче не стопира дотук, а ремонтира и Музея на остров Елис - първото място, където са се записали пристигналите емигранти. А Якока попада под №18 в листата на най-успешните мениджъри в историята на Съединени американски щати.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР