Australian Open, осминафиналКая Канепи – Арина Сабаленка 5-7 6-2 7-6(7)След

...
Australian Open, осминафиналКая Канепи – Арина Сабаленка 5-7 6-2 7-6(7)След
Коментари Харесай

Годината на ветеранките: Канепи отстрани Сабаленка в трисетова драма


Australian Open, осминафинал
Кая Канепи – Арина Сабаленка 5-7 6-2 7-6(7)


След като по-рано денем 32-годишната Ализе Корне отстрани Симона Халеп и стигна до първия си четвъртфинал от Големия шлем след 60 участия, 36-годишната Кая Канепи също записа своето значимо достижение.

Световната №115 в профил втората в света Арина Сабаленка след поврат за 5-7 6-2 7-6(7) и към този момент е достигала до четвъртфиналите на всеки от шампионатите от Големия шлем – нещо, което даже тенисистки като Вожняки, Янкович и Радванска не са успявали да създадат.

Естонката се любува на превъзходен шампионат, в който следим ужасно неизменност от нея – доста малко неточности и поддържане на високо постоянно движение.

Това не е казусът за Сабаленка. Втората сложена по този начин и не съумя да откри играта си през целия шампионат и този път експанзията не съумя да я избави.

Битката продължи до последните минути, само че Арина бе прекомерно уязвима в подаванията си – 15-те двойни неточности нанесоха голям брой вреди, в това число при 4-4 в третия сет, когато таман се бе преборила за връщане на пробив пасив. Допусна три двойни и бе пробита още веднъж на 0, което даде късмет на съперничката ѝ да сервира за успеха.

Интригата обаче не беше завършила – Канепи изпусна три следващи мачбола, след това още един и се пречупи при втория брейкбол в интерес на съперничката ѝ – 5-5.

Всичко остана да бъде решено в тайбрек, в който първият минипробив пристигна от 15-ата двойна неточност на Сабаленка в мача. Състезателката от Беларус се бореше освен против своята съперничка, само че и против началния си удар. Втората в света върна минибрейка и даже осъществя нов, с цел да поведе за пръв път. Сабаленка обаче загуби и двете си подавания. На този стадий към този момент даже не бе изненадващо, когато резултатът още веднъж се изравни. Все отново Канепи завоюва втората точка на собствен сервис и поведе с 8-7 – нов минипробив ѝ донесе първи мачбол на начален удар на Арина. Този сюжет се оказа печеливш: 7-6(7).

В идващия кръг Канепи ще играе с Ига Швьонтек, чието само проваляне за сезона е от международната №1 Ашли Барти на полуфиналите в Аделаида.

Полякинята играе фантастично от началото на 2022, само че също трябваше да записва поврат на осминафиналите. Седмата сложена загуби първия си сет за шампионата против Сорана Кърстя, само че съумя да се наложи с 5-7 6-3 6-3.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР