Australian Open не изневери на традицията и тази година отново

...
Australian Open не изневери на традицията и тази година отново
Коментари Харесай

Великолепната седморка: най-добрите мачове от AO 2022


Australian Open не изневери на традицията и тази година още веднъж видяхме голям брой спиращи дъха мачове на кортовете в Мелбърн. Въпреки отстъствието на международния №1 Новак Джокович, конкуренцията за трофея „Норман Брукс“ и този път бе доста вълнуваща и сигурно ще остане за дълго в паметта на почитателите.

Светлините на прожекторите бяха съсредоточени най-много върху първенеца Рафаел Надал, само че епичната му борба с Даниил Медведев в мача за трофея надалеч не бе единственият мач в шампионата, който направи по този начин, че почитателите да не могат да откъснат очи от екраните. Припомнете си седемте най-хубави мача от тазгодишното Открито състезание на Австралия.

7. Стефанос Циципас – Тейлър Фриц

На осминафинала на шампионата в Мелбърн 24-годишният Тейлър Фриц сподели на целия свят за какво е една от огромните звезди на американския тенис. Роденият в Санта Фе тенисист изигра един от най-силните мачове в кариерата си и не бе по никакъв начин надалеч от своята първа победа над състезател от Топ 5 на шампионат от Големия шлем, повеждайки с 2-1 сета против международния №4 Стефанос Циципас.

Фриц стигна до 15 благоприятни условия за пробив, само че съумя да осъществя единствено две от тях. Макар да разреши на съперника си да владее самодейността в огромна част от дуела, опитът и класата на Циципас си проличаха в най-важните мигове и финалистът от Ролан Гарос съумя да избегне изненадващата загуба, надделявайки с 4-6, 6-4, 4-6, 6-3, 6-4.

„Епичен мач. Това е всичко, което мога да кажа. Дадох всичко от себе си. Мнгоо съм горделив от метода, по който играх и най-много от това, че демонстрирах неизменност в най-важните моменти“ – разяснява първата ракета на Гърция след дуела.


6. Симона Халеп – Ализе Корне

Симона Халеп показва мнго добра форма при започване на сезона и завоюва безапелационно първите си три мача на Australian Open, след което пристигна време за конфликта с Ализе Корне. Бившата №1 преследваше своята трета купа от Големия шлем, само че французойката играеше най-хубавия тенис в кариерата си и бе решена да провали проектите ѝ.

Халеп бе единствено на една точка от това да изостане с 4-6 1-4, само че съумя да се измъкне от сложната обстановка и да изравни сетовете. В решаващия сет румънката стигна до опция за пробив, след който можеше да поведе с 4-2, само че Корне не разреши това да се случи и в последна сметка победи с 6-4, 3-6, 6-4, достигайки до дебютния си „мейджър“ четвъртфинал в 63-тото си присъединяване на шампионат от Големия шлем.

„Точно по тази причина не преставам да играя тенис. За тези моменти, които мога да споделя с почитателите. Все още не мога да допускам какво се случи“ – сподели разчувстваната французойка в изявлението на корта.


5. Даниел Колинс – Клара Таусон

На тазгодишния Australian Open Клара Таусон даде още учредения на почитателите и специалистите да я дефинират за една от бъдещите звезди на женския тенис. Датчанката, която завоюва купата за девойки в шампионата през 2019 година, доближи до трети кръг на Големия шлем за пръв път в кариерата си, откакто изненадващо отстрани шестата в схемата Анет Контавейт. Таусон бе доста покрай дебютния си „мейджър“ осминафинал, откакто реализира поврат от 1-4 в първия сет против Даниел Колинс. Както всички обаче добре знаем, американката обича сходни предизвикателство.

Във втория сет функциите се размениха и Колинс изравни резултата в мача, наваксвайки пасив от 2-4. В зрелищната трета част, траяла 67 минути, Таусон избави два мачбола при 4-5, само че в последна сметка напъните ѝ се оказаха незадоволителни и Колинс завоюва с 4-6, 6-4, 7-5.


4. Аманда Анисимова – Наоми Осака

Напълно съгласно упованията, взаимната работа на Аманда Анисимова с един от най-успешните треньори в актуалния женски тенис – Дарън Кейхил, издигна играта на американката на ново равнище, само че надали са били доста хората, които са очаквали това да се случи толкоз скоро и то против защитаващата купата на Australian Open Наоми Осака.

Японката завоюва първата част, като на доктрина това трябваше да реши мача, защото Осака в никакъв случай преди този момент не бе допускала поврат от 1-0 сета на Откритото състезание на Австралия. Тенисът обаче не се играе на доктрина и Анисимова напомни това, като завоюва втория сет, спасявайки два мачпойнта при 4-5. В тайбрека на заключителния сет американката сподели удивително самообладание и записа изненадваща, само че изцяло заслужена победа с 4-6, 6-3, 7-6(5), достигайки до първия си осминафинал на Големия шлем от 2019 година насам.

„Тази победа ми даде голяма доза убеденост. По време на тайбрека ме побиха тръпки. Всички старания, които поалгам в тренировките, са точно за моменти като този“ – сподели Анисимова на конференцията след мача.

От своя страна Осака показва шампионско държание и отдаде дължимото почитание на своята съперничка. „За мен случилото се е вълнуващо. Нямам поради загубата, а тенисистката, от която изгубих. Показаното от нея през днешния ден демонстрира, че женският тенис продължава да се развива. В момента съм в позицията, при която всяка моя загуба се трансформира във водеща вест, само че в това време непрекъснато се появяват нови звезди и мисля, че това е добре за спорта ни. Кръговратът приключва, в случай че мога по този начин да се изразя“.


3. Даниил Медведев – Феликс Оже-Алиасим

Феликс Оже-Алисим още веднъж сподели, че има всичко належащо за редовно постигане до заключителните етапи на шампионатите от Големия шлем, в изумителния четвъртфинален мач с Даниил Медведев, който със своята дълготрайност от 4 часа и 42 минути бе третият най-дълъг в шампионата.

Деветият в схемата сподели най-хубавото от играта си и изцяло диктуваше протичащото се на корта в първите два сета. Медведев обаче съумя да продължи победната си серия над канадеца, откакто избави мачбол при 4-5 в четвъртия сет и в последна сметка победи с 6-7(4), 3-6, 7-6(2), 7-5, 6-4, като за повторно в кариерата си реализира поврат от 0-2 сета.

„Той играеше ненормално. Никога не го бях виждал да се показва толкоз добре. Превъзхождаше ме изцяло в първите два сета, само че си споделих, че ще се боря до дъно и ще го накарам да постави старания за всяка точка“ – разяснява Медведев след мача.


2. Матео Беретини – Карлос Алкарас

Когато две от младите звезди на тениса излязат на корта на шампионат от Големия шлем, зрелището постоянно е обезпечено. Матео Беретини и Карлос Алкарас изцяло оправдаха упованията на почитателите и демонстрираха бърз и атрактивен тенис, като испанският младеж избави мачбол при 5-6 в петия сет, довеждайки дуела до тайбрек. Беретини обаче не разреши на съперника си да осъществя първия цялостен поврат от началото на шампионата и след оспорвана борба, траяла малко над 4 часа, надви с 6-2, 7-6(3), 4-6, 2-6, 7-6(5), достигайки до пети следващ осминафинал на Големия шлем.

„Непрестанно си повтарях, че мачът ще бъде извоюван от играча, който желае пвоече успеха. Очевидно това съм бил аз. Карлос е доста впечатляващ тенисист, а мачове като този ще му оказват помощ да се усъвършенства. Той сподели на целия свят какъв голям капацитет има. Днес победих, само че все пак съм задължен да го поздравя за представянето му“ – съобщи първата ракета на Италия.


1. Рафаел Надал – Даниил Медведев

Няма различен мач от тазгодишния Australian Open, който повече да заслужава първото място в тази ранглиста. Даниил Медведев бе единствено на един сет от своята втора поредна купа от Големия шлем, само че Рафаел Надал даде безусловно всичко от себе си и реализира най-паметния поврат в кариерата си, както и един от най-великите в историята на тениса.

Надал бе изцяло надигран в първия сет, само че изглеждаше, че ще успее да възвърне равенството в мача, откакто във втория водеше първо с 4-1, а по-късно с 5-3, както и с 5-3 в тайбрека. Испанецът обаче не съумя да се възползва от възможностите си, до момента в който Медведев показва успокоение и неизменност, почтени за „мейджър“ първенец, и удвои преднината си при 6-2, 7-6(5).

Двубоят изглеждаше завършил, откакто руснакът стигна до три поредни шанса за пробив при 3-2 в третата част. Световният №2 обаче не съумя да осъществя нито един от тях, като това се оказа повратният миг в дуела.

Надал понижи броя на грешките си и офанзивите му ставаха все по-прецизни, до момента в който Медведев стартира да демонстрира признаци на отмалялост и раздразнителност. Един пробив бе задоволителен на испанеца, с цел да се наложи с 6-4 в третия сет, а след това завоюва четвъртия със същия резултат. Световният №5 записа пробив в решаващата част, а след това сервираше за купата при 5-4, 30-0.

Медведев обаче избегна заплахата и върна брейка, възстановявайки равенството при 5-5. Макар обаче мачът да бе минал границата от 5 часа игрово време, 35-годишният Надал сподели изумителна устойчивост и си върна водачеството с нов пробив, който съумя да затвърди със сервис гейм на нула, като по този метод оформи крайното 2-6, 6-7(5), 6-4, 6-4, 7-5 и подвигна своята втора купа на Australian Open, както и рекордна 21-ва от Големия шлем.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР